Ezek után pont vagy felkiáltójel kell?
Az első alanyom a "köszönöm" szó olyan esetben, ha nincs mellette más. Tehát:
"Köszönöm." vagy "Köszönöm!"?
Illetve ha ehhez hozzátesszük, hogy "nagyon kedves vagy", akkor:
"Köszönöm, nagyon kedves vagy." vagy "Köszönöm, nagyon kedves vagy!"
Nyelvtanilag pontot teszünk ezek végére, hiszen kijelentőmondatokról beszélünk.
Viszont etikailag szokás felkiáltójelet használni, hálánk nyomatékosításának érdekében.
Nemrég volt egy hasonló kérdés, ott a többség a felkiáltójelre szavazott.
A kijelentő mondat ugyebár kijelentést, közlést, megállapítást fejez ki; a felkiáltó mondat pedig érzelmeket is. A köszönetnyilvánítás szerintem eléggé ingadozik a kettő között, így én az épp aktuális érzelmi töltéstől függően tenném ki a mondatvégi írásjelet: egy sima udvariassági köszönet esetén pontot, valódi hála vagy lelkesedés esetén pedig felkiáltójelet. De ez csak az egyéni véleményem, pontos szabályt nem tudok mondani.
A 2. mondatodban értelemszerűen több az érzelem, az nálam mindenképp felkiáltónak számít. :)
A neten egyébként ritkán szoktunk felkiáltójelet használni; én itt az érzelmeket egy-egy smiley-val szoktam jelezni.
Üdv. :)
Jaja. Hivatalos levélben mindenképp kijelentő, pl. "Segítségét előre is köszönöm."
Milyen lenne már egy ilyen:
"Drága Osztályvezető Úr, hálásan köszönöm a gyors segítséget! Annyira örülök, hogy foglalkozott az ügyemmel!!! Köszönöm még egyszer!"
:)))
Jut eszembe, nálunk a közös képviselő ír a hirdetmények és a hivatalos (!) levelek kb. minden második mondata végére felkiáltójelet, ha kell, ha nem. :P
Komolyan az eszem megáll az ilyen embereken.
Egy másik lépcsőházban a közös képviselő meg olyan gyatra helyesíró volt, hogy amikor időnként kijavítgattuk a hirdetményeket, csak úgy rikított a sok piros. :P
Fúj, de ronda grammarnáczi vagyok... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!