Óva int vagy óvva int?
Azért írjuk egy vével, mert a szótő az ó-. Az óv szónak ugyanis régies alakja volt az ó (ami nemcsak régit jelent), de kb. a 19. században eltűnt.
Tehát az óva int akkor keletkezett, amikor még használatos volt az ó szó, és ehhez kapcsolódott a -va határozóiigenév-képző.
Ugyanígy csak az ó szerepel az óhatatlan(ul) szóban is.
Valóban az, hogy régebben létezett a megó, megóni alak is.
Ezt támasztja alá pl. Szenci Molnár Albert (1574-1634) XVIII. Zsoltárjában található részlete:
"De mindenkor híven előtte jártam
Gonosztételtől magamat megóttam.
Megfizete igazságom szerint,
Kezeimnek tisztasága szerint."
na, erre voltam kíváncsi! köszönöm.
azt viszont továbbra sem értem, hogy miután - tudtommal - ma már egyáltalán nem használjuk ezt a régies alakot, az óva int kifejezést viszont annál inkább, akkor utóbbi írásában mégis miért ragaszkodunk hozzá ? számomra ez olyan, mintha már lassacskán két különböző jelentésű "szót" jelölnénk vele.
Mert alapnyelvünkben is megjelent ez a rövidülés.
Pl. az enni-inni esetén:
evve - éve
ivva - íva
Ezért nem "idegen" a "rövidültnek ható alak" nyelvünkben, hiszen más helyeken is (igaz nem azonos analógiára) jelen van.
Utolsónak: nem tudom, lehet h. fiatal vagyok hozzá (26), és ritkán használom beszédben is ezt a kifejezést, de nem igazán áll szájra egy vével. minimum másféllel mondom, de inkább kettővel : )
bár az is érdekes, hogy csak 1-2 éve kezdte el szúrni a szememet ennek az írásmódja.
köszönöm a válaszokat és hogy segítettetek!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!