Feleségemmel rohadt nagy veszekedés tárgya az "utsó" vagy "utcsó" szó helyesírása. Szerintetek? (Tudjuk, hogy csak szleng, de akkor is)
Figyelt kérdés
#utsó #utcsó
2012. okt. 18. 20:46
41/52 anonim válasza:
OFF: Nekem erről Kiss Ádám szavai jutnak az eszembe: ez a téma "szarcsi, foscsi"....
42/52 anonim válasza:
Uccsó .Én így használom,elég sűrűn.
43/52 anonim válasza:
Utsó, esetleg uccsó. Utcsó semmiképp.
44/52 anonim válasza:
Vannak olyan szavak dögivel, amiket nem kell sehogy sem írni, csak mondani. Beszéd közben meg nem végzünk betűelemzést.. :) De ha már mindenképpen le kell írni, egy régebbi forgatókönyvben konkrétan ezt olvastam: "Uccsó" De ez pont olyan mint a zsemle+zsömle, törölköző+törülköző....
45/52 anonim válasza:
Tényleg nincs ilyen szó! De ha már homár... utolsó -> ut(ol)só -> ut'só -> utsó -> útsó ... izé :/
46/52 anonim válasza:
Mesterségesen gerjesztett problémához 45 hozzászólás. Nem semmi. És milyen emelkedett. Én fel sem érem. Nem is akarom.
49/52 Hyper26 válasza:
Na en is megbeszeltem parommal:))) szerintunk az UTSÓ mivel összeolvadás van nyelvtanilag... De az UCCSÓ-t is hallom neha csak siman uccsóznak...
50/52 anonim válasza:
Mivel a szó egyelőre csak a szlengben létezik, nincs hivatalosan elfogadott változata. Ezzel együtt szerintem az „utsó” és az „uccsó” a helyes, az „utcsó” forma nem.
Ahogy már sokan leírták, a szó közepéből kivágunk egy darabot, így marad az „utsó”.
Az „uccsó” formát is tekinthetjük helyesnek, hiszen nem példa nélküli, hogy egy lerövidített szóban megváltoztatjuk a betűket, lásd lakodalom/lagzi, zsebkendő/zsepi, transzformátor/trafó stb.
Az „utcsó” változat szerintem azért nem helyes, mert hibrid megoldás. Ha már meghagyjuk a t-t, akkor az s-t felesleges cs-re cserélni. Ha kicseréljük a betűt, akkor a t-t is el kellene hagyni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!