Hogyan helyes: - olajok vagy olajak? - pörköltet vagy pörköltöt? - örömet vagy örömöt? - chips-szel, csipsszel, esetleg máshogy?
Érdekesség: http://www.youtube.com/watch?v=oT4CKxZWpeg
(A többit már megválaszolták, nem szólok bele. ^^)
6. Válaszoló!
Remek a válaszod - minden szempontból!
Csak annyit tennék még hozzá, hogy hatalmas és elévülhetetlen szerepe volt a paraszti munkát végzőknek, a falu embereinek nyelvünk szépségének, sokszínűségének a megőrzésében és kiteljesítésében..
De nemcsak ebben!Egyéb műveltségünkben - kézművesség, díszítő művészet, zenei és táncműveltség, -művészet, a társadalmi erkölcsben, ld. a népmesékben rejlő igazságokat vagy a néplélek hitvilágát. És mindezt mindennapos, kemény, az időjárásnak és más foglalkozásokból élőknek kitett, nem egyszer kiszolgáltatott körülmények mellett és ellenére tették.
Sajnos, a városi aszfalton nőtt, kétkezi munkát soha sem végző, ám a szórakoztató iparból vagy művészvilágból nagyot kaszáló "humoristák", tettek róla, és ma is tesznek, hogy ez a kép ne legyen nyilvánvaló minden ember előtt, főként fiataloknál. Lám, eredményesen mérgeztek. Az 1. válaszoló is az ő tanítványukká vagy becsapottjukká vált akarva, akaratlan.
Most tényleg ilyen dolgok miatt kell oltogatni egymást? Megérted ígyis-úgyis nem? A gond nem itt kezdődik, hanem itt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/szerelem-szex__szexualitas__35..
És akkor mi van, ha én Szögediesen mondom? Attól, hogy le van írva egy könyvben, hogy ezt a szót márpedig így kell írni, nem fog rajta egy olyan ember változtatni, akinek már a nagyapja is másképp használta és ez nem feltétlenül a tudatlanságból, pusztán a megszokásból és a nyelvjárásbeli külömbségből adódik. Párom és én az ország két végéből származunk és mindkettem mondtunk már olyan szót, amit a másik még nem hallot... Ha nálunk nem is, de a németeknél még durvább az eltérés. Hiába tanulsz meg németül könyvből, ha a bajorok elkezdenek beszélni, te meg csak pislogsz, pedig németül van...
Szerintem semmi baj nincs a kérdésfeltevéssel.
Mindenkivel előfordul, hogy - akár saját magában is elbizonytalanodva - feltesz ilyen kérdéseket. Ez a nyelvhasználathoz tartozó kérdés, nem pedig a helyesíráshoz - kivéve a chips-szel csipsszel kérdését.
A -val/-vel rag az utolsó kiejtett hanghoz hasonul, és ha nincs néma hang az idegen szó végén, akkor bizony kötőjel nélkül, akármilyen furcsa ez. (Valamiért nagyon terjed a kötőjelezés, pedig nem helyes.)
Tehát nem csak a magyarosodó, hanem az igazi idegen szavaknál is:
Yorkkal, nem York-kal
Tuborggal
Göringgel
Phelpsszel
(nem csak tulajdonnevekre...)
De a néma hang miatt:
love-val
dove-val
stb.
Kedves Hozzászólók!
Igazán semmi rossz szándék, rosszindulat nem volt bennem akkor, amikor feltettem a kérdésemet. A kérdés kiírására a saját tudatlanságom vezetett, illetve annak az esélye, hogy a válaszaitok alapján talán megtudom azt, ami eddig homályos volt számomra.
Külön köszönöm azokat a hozzászólásokat, amelyek valóban a kérdésem részleteire adtak válaszokat!
A vérre menő ellenségeskedésből arra a következtetésre jutottam, hogy az ilyen indulatokkal elsősorban önmaguknak ártanak az emberek, pedig: "Nyugalom a hosszú élet titka!" :-)
Köszönöm a sok hozzászólást és véleményt, mindegyik tanulságos volt számomra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!