Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan helyes: - olajok vagy...

Hogyan helyes: - olajok vagy olajak? - pörköltet vagy pörköltöt? - örömet vagy örömöt? - chips-szel, csipsszel, esetleg máshogy?

Figyelt kérdés
Kérlek, hogy indoklást is írj a hozzászólásodban, ha tudsz, mert kíváncsi vagyok a részletekre, szabályokra is! Köszönöm!

2012. okt. 3. 21:00
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
100%

Érdekesség: http://www.youtube.com/watch?v=oT4CKxZWpeg

(A többit már megválaszolták, nem szólok bele. ^^)

2012. okt. 5. 08:09
 12/34 A kérdező kommentje:
Szia! Ezt nagyon köszönöm!!! Klasszis! Eszembe jutott Romhányi, őt is nagyon nagyon szeretem! Még egyszer köszi a linket!!!
2012. okt. 5. 09:56
 13/34 anonim ***** válasza:
64%

6. Válaszoló!

Remek a válaszod - minden szempontból!

Csak annyit tennék még hozzá, hogy hatalmas és elévülhetetlen szerepe volt a paraszti munkát végzőknek, a falu embereinek nyelvünk szépségének, sokszínűségének a megőrzésében és kiteljesítésében..

De nemcsak ebben!Egyéb műveltségünkben - kézművesség, díszítő művészet, zenei és táncműveltség, -művészet, a társadalmi erkölcsben, ld. a népmesékben rejlő igazságokat vagy a néplélek hitvilágát. És mindezt mindennapos, kemény, az időjárásnak és más foglalkozásokból élőknek kitett, nem egyszer kiszolgáltatott körülmények mellett és ellenére tették.

Sajnos, a városi aszfalton nőtt, kétkezi munkát soha sem végző, ám a szórakoztató iparból vagy művészvilágból nagyot kaszáló "humoristák", tettek róla, és ma is tesznek, hogy ez a kép ne legyen nyilvánvaló minden ember előtt, főként fiataloknál. Lám, eredményesen mérgeztek. Az 1. válaszoló is az ő tanítványukká vagy becsapottjukká vált akarva, akaratlan.

2012. okt. 6. 08:46
 14/34 anonim ***** válasza:
100%

Most tényleg ilyen dolgok miatt kell oltogatni egymást? Megérted ígyis-úgyis nem? A gond nem itt kezdődik, hanem itt:

http://www.gyakorikerdesek.hu/szerelem-szex__szexualitas__35..

És akkor mi van, ha én Szögediesen mondom? Attól, hogy le van írva egy könyvben, hogy ezt a szót márpedig így kell írni, nem fog rajta egy olyan ember változtatni, akinek már a nagyapja is másképp használta és ez nem feltétlenül a tudatlanságból, pusztán a megszokásból és a nyelvjárásbeli külömbségből adódik. Párom és én az ország két végéből származunk és mindkettem mondtunk már olyan szót, amit a másik még nem hallot... Ha nálunk nem is, de a németeknél még durvább az eltérés. Hiába tanulsz meg németül könyvből, ha a bajorok elkezdenek beszélni, te meg csak pislogsz, pedig németül van...

2012. okt. 6. 17:02
 15/34 anonim ***** válasza:

Szerintem semmi baj nincs a kérdésfeltevéssel.

Mindenkivel előfordul, hogy - akár saját magában is elbizonytalanodva - feltesz ilyen kérdéseket. Ez a nyelvhasználathoz tartozó kérdés, nem pedig a helyesíráshoz - kivéve a chips-szel csipsszel kérdését.

2012. okt. 6. 18:02
 16/34 anonim ***** válasza:
100%
A chips-szel alakot leszámítva mindegyik helyes. Egyébként a chipsszel formánál szebb, ha a csipsszel alakot használod. Régóta jelen van a szó a nyelvünkben, szerintem nem kellene küzdeni a magyarosodása ellen.
2012. okt. 7. 20:38
 17/34 anonim ***** válasza:
100%

A -val/-vel rag az utolsó kiejtett hanghoz hasonul, és ha nincs néma hang az idegen szó végén, akkor bizony kötőjel nélkül, akármilyen furcsa ez. (Valamiért nagyon terjed a kötőjelezés, pedig nem helyes.)

Tehát nem csak a magyarosodó, hanem az igazi idegen szavaknál is:

Yorkkal, nem York-kal

Tuborggal

Göringgel

Phelpsszel

(nem csak tulajdonnevekre...)

De a néma hang miatt:

love-val

dove-val

stb.

2012. okt. 7. 22:01
 18/34 A kérdező kommentje:

Kedves Hozzászólók!

Igazán semmi rossz szándék, rosszindulat nem volt bennem akkor, amikor feltettem a kérdésemet. A kérdés kiírására a saját tudatlanságom vezetett, illetve annak az esélye, hogy a válaszaitok alapján talán megtudom azt, ami eddig homályos volt számomra.

Külön köszönöm azokat a hozzászólásokat, amelyek valóban a kérdésem részleteire adtak válaszokat!

A vérre menő ellenségeskedésből arra a következtetésre jutottam, hogy az ilyen indulatokkal elsősorban önmaguknak ártanak az emberek, pedig: "Nyugalom a hosszú élet titka!" :-)

Köszönöm a sok hozzászólást és véleményt, mindegyik tanulságos volt számomra!

2012. okt. 8. 08:14
 19/34 anonim ***** válasza:
Pörköltet és örömet, sajnos indokot nem tudok. A csipszet szerintem ma már magyarosan írjuk, de ha angolosan írod, én akkor sem tennék kötőjelet. Az olajos példára több válaszom van, mert szerintem mindkettőt használják. Olajok, o-val: ilyet is szoktak mondani, reklámokban, amikor pl. testápoló olajról van szó. nem tudom így elmagyarázni, de van,. amikor az olajok is jó. Ez olyasmi, mint hogy szavak, de névszók, mert azt úgy hívjuk. De természetesen jó az olajak, én azt ilyen mondatban használnám: "Elsüllyedt egy olajszállító hajó, és különféle káros olajak ömlöttek a tengerbe."
2012. okt. 22. 18:57
 20/34 anonim ***** válasza:
Ja, és bocs, ha valakit ismételtem, nem olvastam, csak az elsőt, aki elég bunkó volt.
2012. okt. 22. 18:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!