Miért nem hagynak ki sokan az írásjelek után szóközt? Nem úgy lenne a helyes?
Azért mert nem ismerik a helyesírás szabályait, vagy csak egyszerűen sietnek, kapkodnak, figyelmetlenek.
Azt olvastam valahol, hogy az írás felgyorsulása miatt (billentyűzet) el fognak veszni az írásjelek, a szavak lerövidülnek, nem lesz kis és nagy betű, és csak "j" betű lesz, az "ly"-t eltörlik, stb.. de ezt már most is lehet -sajnos- észlelni.
Pl: sztem (szerintem), naon (nagyon), lol, +szerettelek, 2szer...stb
Szóval pár száz év múlva, de lehet hogy már korábban, a számítógép miatt teljesen meg fog változni az írás/íráskép.
Attól függ, hol.
Sms-ben gyakran én sem hagyok - karaktertakarékosság.
E-mailben már igen, és bosszant, ha más ezt nem teszi.
Igaz, én tanultam gépírást, meg magyar szakos vagyok. :)
És sajnos sok esetben már annak is örülni kell, ha a másik fél egyáltalán képes alkalmazni írásjeleket. Ha pedig még jól is alkalmazza őket, az már-már csoda. (Ez még mindig a mondatvégi írásjelekre vonatkozik, valamint a vesszőre. Az olyan spéci dolgokra, mint a pontosvessző, vagy a kis- és nagykötőjel, valamint a gondolatjel problematikája, most nem térnék ki)
És akkor a kézírásos szövegekről még nem is szóltunk...
Igen, de ha minél többen vagyunk, akik ezért felemeljük a hangunkat, kijavítjuk a helytelen írásokat, még akkor is, ha ez nemtetszést szül, akkor nem fognak eltűnni az írásjelek és a többi, mert mindig van, aki tovább viszi.
Vagyunk itt az oldalon néhányan, akik azért vagyunk itt, hogy segítsünk a kérdésfeltevőknek, de emellett a helyesírási hibákat is kijavítjuk, illetve felhívjuk rá az illető figyelmét.
De igen, úgy helyes, ha az írásjelek után szóközt ütünk.
Nekem nagyon furcsa, hogy ez nem olyan világos, mint a nap...
Mert amikor egy kis elsős olvasni és írni tanul, már ott arra szoktatja a tanítója, hogy a szavak között (karikányi / kisujjnyi) helyet kell hagyni; ill. az olvasókönyvekben is folyamatosan ugyanezt tapasztalja. Azután is bármit olvas valaki, láthatja a szóközöket a szavak között, akár van írásjel, akár nincs; tehát az írásjelek nem váltják ki a szóközt.
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!