Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Tanítanak még helyesírást az...

Tanítanak még helyesírást az iskolákban? Komolyan kérdem, mert nagyon úgy tűnik, hogy már nem, ahogy elnézem a fórumokat.

Figyelt kérdés
Ma telt be a pohár,így kezdtek egy mondatot az egyik fórumon: Lyézusom....Most komolyan,egy picit több tisztelet túl nagy kérés lenne az anyanyelvünk felé???
2012. aug. 31. 16:14
1 2 3
 11/22 Shai-Hulud ***** válasza:
87%
Énem tudom hogy, kitt nemzavar a hejtelen irás de, akinek ien szöveg milyat meg az ekezetek hijanya mellet megse rzdül az arca azé az aranyerem.
2012. aug. 31. 17:25
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésre válaszolva: nem nagyon tanítanak helyesírást, a középiskolai 1 nyelvtanórán olyan értelmes dolgokat tanítanak, mint pl. a zeneiség stíluseszközei.

Nem a kérdésre válaszolva szerintem az alkalmaznák helyes T/3 személyben.

2012. aug. 31. 17:34
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Tanítanak helyesírást az iskolákban, csak a fiatalok nem mindig tanulják meg; illetve sokan nagyon igénytelenek ezen a területen. :(

Például már 1. - 2. osztályban kötelezően tudni kell(ene), hogy a szókezdő [j] hangot írásban mindig j-vel jelöljük, kivéve a "lyuk" szó és származékai esetében. Innentől kezdve amit láttál, az vagy nemtörődömség, vagy viccesnek gondolta az illető. :(((

Én is azt tapasztaltam, hogy ha valakinek jeleznek egy-egy súlyos helyesírási hibát, többnyire megsértődik vagy felháborodik. Pedig nem kellene...

A nákolás pedig valóban orbitális hiba, de a 3. válasz esetében szó sincs erről: mint a 12. válaszoló is írta, T / 3-ban teljesen jó így ("alkalmaznák"), ekkor (jelen időben és feltételes módban) ez a helyes igei személyrag. A nákolás az a jelenség, amikor valaki E / 1-ben használja a kizárólagosan helyes "-nék" igei személyrag helyett a hibás formát (pl. olvasnák, tudnák, írnák, mondanák, úsznák). Ennek pedig többnyire az az oka, hogy - sok más esettel ellentétben - itt nincs hangrendi igazodás, azaz a mély magánhangzókhoz is magas hangrendű toldalék járul; tehát nincs több alakváltozat, mindig csak a -nék lehet, kivétel nélkül.

Ehhez hasonlóan súlyos nyelvi hiba a suksükölés (és társai: a szukszükölés és a csukcsükölés); sajnos ezek is megjelennek szóban és írásban egyaránt.

A helyesíráshoz visszatérve: a neten valóban lazábban szokták kezelni, mint az iskolában vagy hivatalos dokumentumokban. Pedig léteznek helyesírás-ellenőrző programok is, amik segítségével a hibák túlnyomó többségét korrigálni lehetne. Tehát szerintem ez megint az igénytelenséget és a másokkal szembeni tiszteletlenséget mutatja.

Üdv. :)

2012. aug. 31. 17:59
 14/22 anonim ***** válasza:
77%

De te se!

Nem konyítassz, hanem konyítasz.

2012. aug. 31. 20:51
 15/22 anonim ***** válasza:
85%

"így kezdtek egy mondatot az egyik fórumon: Lyézusom"

Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.

2012. szept. 1. 02:02
 16/22 anonim ***** válasza:
100%
Nem úgy néz ki, mintha tanítanák. A saját bőrömön is tapasztaltam, a középiskola négy éve alatt volt talán öt-hat valódi nyelvtanóránk, az összes többin irodalmaztunk; aztán érettségi előtt tartott a tanárnő egy gyorstalpalót, de arra meg nem volt kötelező bemenni. Az anyanyelv ismerete szerintem a műveltség alapja, ezt nem lehet kikerülni. Mindenki meg tudja tanulni a saját nyelve szabályait, csak akarni kell, ha nem tanítják elég jól az iskolában, akkor azon kívül kell megtanulni. Nem hivatkozhat senki arra, hogy nincs nyelvérzéke, a szorzótáblát is be tudta magolni, akkor a nyelvtani szabályokat hogyhogy nem?! Saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt az, aki képtelen egy összetett mondatot helyesen leírni. Kamaszkorban lehet, hogy viccesnek tűnik; lehet azzal jönni, hogy az interneten úgysem számít (de, számít!), de majd ha felnőnek és hivatalos leveleket kell írniuk, igen nagy bajban lesznek.
2012. szept. 1. 11:14
 17/22 anonim ***** válasza:
83%
Itt, Erdélyben a mai napig keményen tanítják a helyesírást, de sajna a diákok részéről kevés a közreműködés, és itt csak 10 pont veszhet kárba a dolgozatokon, a hiba. Én alig ismerek 5 embert, aki tudja, mikor kell egy és mikot 2 db t betűt tenni a múlt idő végére. Személy szerint mindenütt ügyelek a helyesírásomra, és a "Humor" kategóriában is jelzem. Amit nem tudok helyesen leírni, kerülöm. 14 éves vagyok, de sok ember miatt szégyenkezem.
2012. szept. 6. 21:09
 18/22 anonim válasza:
0%
nem helyesen nem tudnunk írni szimplán csak amikor az ember gépel sokszor félre megy és van aki nem nézi meg mielőtt elküldi szimplán csak Enter...
2012. szept. 21. 06:38
 19/22 BringaManó ***** válasza:
0%
A "Lyézusom"-nál egyértelműbb példát nehezen lehetett volna találni arra, amikor valaki nem valódi hibát követ el, hanem egy "álhibát" poénból... Tkp. egy helyesírásihiba-típus egyértelmű karikatúrájáról van szó, a vak is látja. Ehhez képest amit itt előadtatok nagy komolyan, az nem semmi... :-)))
2016. aug. 8. 13:00
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

Akkor itt elég sok "poénos" user van ám...

Keress csak rá, Bringa. :)

BW

2016. aug. 11. 20:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!