Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A dzadzíkit miért írják sokan...

A dzadzíkit miért írják sokan tzatzikinek?

Figyelt kérdés
2012. júl. 3. 12:32
1 2
 11/16 Alaque ***** válasza:
100%
Ha valaki elárulná, hogy hogyan kell ejteni, egyből nyilvánvaló lenne, hogy hogyan kell írni. A kérdés, hogy hogyan kell ejteni. Caciki, cacciki, cacíki, dzadzíki, dzadziki? Nyilván úgy kell írni, ahogy ejtjük, hiszen magyarok vagyunk. Bevallom, én leírva találkoztam először ezzel a kifejezéssel, tzatzikiként (és már alá is húzta a helyesírás-ellenőrző), és ha háromszor kimondtam életemben azt, hogy "caciki", sokat mondok, és mindannyiszor nagyon helytelennek éreztem. A helyesírás-ellenőrzőből kiindulva dzadzíkinek kellene ejteni, és ez máris sokkal jobban hangzik. A "caciki" nagyon nem illik nyelvünkbe, akkor már inkább "cacciki", de én sokkal jobban örülnék egy magyar megfelelőnek. Az ezersziget öntetet sem a kínai (vagy tudja isten, honnan származik) nevén nevezzük, hanem magyarul. Bár az ezersziget szót is aláhúzta a helyesírás-ellenőrző, szóval már nem is merek írni semmit...
2012. júl. 3. 15:31
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
Törökök lerohanták a görögöket.600 évig uralkodtak és behozták a Cacikot./ ejtsd:dzsadzsik/ Ebből lett görögül tzatziki.Nagyon finom mind a kettő.Én felváltva készítem,mert egy kicsit más a receptje.Jó étvágyat.
2012. júl. 7. 07:16
 13/16 anonim válasza:

Angolul Tadziki-nek hívják és írják legalább is az USA-ban.

Ejtsd úgy ahogy írva van, t-vel sokkal barátságosabb.

2012. júl. 10. 01:15
 14/16 A kérdező kommentje:
Na jó, az rendben van, hogy az angol ajkúak a görögöt így veszik át, de én azt firtatom, mi magyarok miért. Nem rosszallóan teszem, hanem érdeklődve. Persze helyteleníthetném is, mert sok nem latin betűs nevet divat angolosan írni akkor is, ha nem az a közvetítő nyelv. Pl. sokan Tokiót Tokyonak írják.
2012. júl. 10. 12:15
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

kedves kérdező!

ha lehet hinni a wikipediának, akkor a görögök a szót 'tau'-val írják, azonban a helyzetet bonyolítja, hogy elvileg a görögben a 'tau-(d)zéta' kombinációt 'dz'-nek kell ejteni.

elsőként felmerül tehát a kérdés: jövevényszó egyáltalán ez a szerencsétlen saláta, vagy idegen szó? utóbbi esetben a nem latin betűs nyelvek átírási szabályait kellene alkalmazni, s bár most a neten utánajárni nem tudtam, felteszem ennek felel meg a 'dzadzíki' alak, csakhogy akkor a szabályok értelmében a szót ebben a formájában is kéne kimondani, márpedig zöngésen, pláne a a madzaghoz hasonlóan hangsúlyos 'dz'-vel még senkitől nem hallottam.

amennyiben azonban jövevényszónak tekintjük, akkor újabb kérdést kell megválaszolni, mégpedig, hogy vajon hogyan is ejtjük ezt a szót. a helyzet az az, hogy szerintem a legtöbben zöngétlenül, 'c'-vel ejtik. márpedig ha 'c'-vel ejtik (és itt mindegy, hogy ez görögül helyes-e, hiszen a jövevényszókat mégiscsak magyarul használjuk, abban a hangalakban, ahogy elterjednek), akkor 'caciki'-nek kellene írni a jövevényszókra vonatkozó a magyar helyesírási szabályok szerint, akármilyen hülyén is néz ki.

a probléma ott kezd el igazán bonyolulttá válni, hogy a magyarban a német/angol közvetítésnek hála(??) a magyar szabályoknak semmilyen módon nem megfelelő 'tzatziki' forma a legelterjedtebb.

végül ott vagyunk, ahol a part szakad. saját véleményem szerint annyira még nem elterjedt a szó, hogy jövevényszóként kezeljük, ugyanakkor a szabályos átírás ellentmond a legelterjedtebb kiejtésnek. ha az akadémia, illetve a különböző gasztronómiai területen jártas szakemberek nem kezdenek valamelyik szabályos alak mellett következetesen kiállni, akkor valószínűleg a két szék között a földre ülve, abszolút kivételként a németes alak rögzül, már ha egyáltalán olyan mértékben elterjed a saláta ismerete, hogy ez tömeges kérdéssé válik.

2012. júl. 10. 21:03
 16/16 A kérdező kommentje:
15: Köszönöm a válaszodat.
2012. júl. 10. 22:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!