A dzadzíkit miért írják sokan tzatzikinek?
Angolul Tadziki-nek hívják és írják legalább is az USA-ban.
Ejtsd úgy ahogy írva van, t-vel sokkal barátságosabb.
kedves kérdező!
ha lehet hinni a wikipediának, akkor a görögök a szót 'tau'-val írják, azonban a helyzetet bonyolítja, hogy elvileg a görögben a 'tau-(d)zéta' kombinációt 'dz'-nek kell ejteni.
elsőként felmerül tehát a kérdés: jövevényszó egyáltalán ez a szerencsétlen saláta, vagy idegen szó? utóbbi esetben a nem latin betűs nyelvek átírási szabályait kellene alkalmazni, s bár most a neten utánajárni nem tudtam, felteszem ennek felel meg a 'dzadzíki' alak, csakhogy akkor a szabályok értelmében a szót ebben a formájában is kéne kimondani, márpedig zöngésen, pláne a a madzaghoz hasonlóan hangsúlyos 'dz'-vel még senkitől nem hallottam.
amennyiben azonban jövevényszónak tekintjük, akkor újabb kérdést kell megválaszolni, mégpedig, hogy vajon hogyan is ejtjük ezt a szót. a helyzet az az, hogy szerintem a legtöbben zöngétlenül, 'c'-vel ejtik. márpedig ha 'c'-vel ejtik (és itt mindegy, hogy ez görögül helyes-e, hiszen a jövevényszókat mégiscsak magyarul használjuk, abban a hangalakban, ahogy elterjednek), akkor 'caciki'-nek kellene írni a jövevényszókra vonatkozó a magyar helyesírási szabályok szerint, akármilyen hülyén is néz ki.
a probléma ott kezd el igazán bonyolulttá válni, hogy a magyarban a német/angol közvetítésnek hála(??) a magyar szabályoknak semmilyen módon nem megfelelő 'tzatziki' forma a legelterjedtebb.
végül ott vagyunk, ahol a part szakad. saját véleményem szerint annyira még nem elterjedt a szó, hogy jövevényszóként kezeljük, ugyanakkor a szabályos átírás ellentmond a legelterjedtebb kiejtésnek. ha az akadémia, illetve a különböző gasztronómiai területen jártas szakemberek nem kezdenek valamelyik szabályos alak mellett következetesen kiállni, akkor valószínűleg a két szék között a földre ülve, abszolút kivételként a németes alak rögzül, már ha egyáltalán olyan mértékben elterjed a saláta ismerete, hogy ez tömeges kérdéssé válik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!