Hogyan kell helyesen ragozni? Így jól elragoztam? Kijelentő mód, jelen idő, alanyi eset:E/1-várok, E/2-vársz, E/3-vár, T/1-várunk, T/2-vártok, T/3-várnak. Mi a különbség az alanyi és a tárgyeset között?
A tárgyas ragozásra gondolsz? Az úgy lenne:
várom, várod, várja, várjuk, várjátok, várják.
Felszólító mód alany eset E/1.
várjak
A többi jó.
Így van, alanyi ragozásnál az E/1 felszólító módja: "várjak".
A különbség pedig: az alanyi ragozást akkor használjuk, ha a cselekvés határozatlan tárgyra irányul; ilyenkor határozatlan névelőt teszünk a tárgy elé, pl. Egy könyvet olvasok. Énekeljünk el egy dalt! Bárcsak lenne egy görkorcsolyám!
A tárgyas ragozást pedig határozott tárgy esetén használjuk, határozott névelő áll a tárgy előtt, pl. Azt a könyvet olvasom, amit tegnap kaptam. Énekeljük el a kedvenc dalomat! Bárcsak megvehetném a legjobb görkorcsolyát!
Bocs, egyszerűbbeket is lehetett volna, de már nem törlöm ki, inkább írok olyanokat is. :)
Alanyi: Látok egy házat (a távolban). Festek egy képet. Írok egy mondatot.
Tárgyas: Látom a házat. Festem a képet. Írom a mondatokat.
Egy kis segítség még az eddigieken felül: Mindig találj ki egy-egy mondatot, és mondd végig az egészet személyes névmással együtt, minden szám minden személyben; így nagyobb az esély, hogy nem tévedsz.
Például:
Jelen idő, alanyi ragozás: Én varrok egy szoknyát. Te varrsz egy szoknyát. Ő varr egy szoknyát. Mi varrunk egy szoknyát. Ti varrtok egy szoknyát. Ők varrnak egy szoknyát.
Jelen idő, tárgyas ragozás: Én varrom a szoknyát. Te varrod a szoknyát. Ő varrja a szoknyát. Mi varrjuk a szoknyát. Ti varrjátok a szoknyát. Ők varrják a szoknyát.
Kicsit uncsi, de így lesz gyakorlatod, és így fog rögzülni.
Üdv. :)
Bocs, de nem kérdeztétek meg, hogy mivel pótvizsgára készül a fiad, nem lesz-e elég azután visszaadni a könyvet? :Oo
Még a héten elvileg vannak tanárok az iskolákban (délelőttönként), utána pedig heti egy ügyelet; szerintem kérjétek vissza.
Ha semmiképpen nem adják, akkor kérjétek kölcsön valamelyik osztálytársáét, lehetőleg jó nyelvtanosét. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!