beglerbég, könyörgöm, a vesszők!
Nem. Minden ember hosszú ó-val mondja. Sőt, van még pár hasonló szó, amit teljesen máshogy mondasz, mint ahogyan írni kell. Szőlő és bura. Ezeket sem így mondod, de így kell leírni.
... továbbá egy, egyes, egyetlen, egyelőre, egyik, csat, lesz; más most nem jut eszembe.
Pedig jó lenne az összeset felsorolni. :)
Vagy inkább "pediglen"? Beglerbég, még mindig szeretlek. :)
17:43
Elnízíst! Nem mindig fog az agyam. Munkahelyi ártalom. :D
De akkor mostan megnyugodtam. Már aztat hittem, hogy csak köröttem mondják így. :D
Berta Wooster
Ahogy tetszik. :)
Hmm... azon gondolkoztam, hogy nem-e(*) lenne ésszerű ezeknek a szavaknak az írását, a szóbeli alakokhoz igazítani? Vagy esetleg a szóbeli alakokat hozzáadni a "helyesen írott" alakokhó? :)
@ beglerbég:
Ne bomolj, légy szíves. :D
Nem, nem lenne ésszerű. Ennyi erővel akkor írhatnánk mindent kiejtés szerint, pl. teccik, ucca, tanujj, attam, boríccsuk, fordícsd, eszt, mennyen, annya stb.
Na, haggyál mán engem békén... :P
És ismerhetsz már: odáig (meg vissza :D) vagyok a tájszólásodért, de a nyelvi nézeteidért nem. :)
A helyesírási szabályokból és a sztenderd beszédből nem engedek.
Neked az utóbbiakban képviselt nézeteidet elnézem az előbbi miatt, de ez nem jelenti azt, hogy egyet is értek; csak annyit, hogy nem oltogatlak emiatt...
És pláne nem hagyom magam befűzni. :D
Méghogy "nem-e"... Majdnem elájultam, amikor olvastalak. Ezt meg ne próbáld még egyszer, különben még sikítozni is fogok. :D
Üdv. :)
Ja, bocs a floodért:
Nemrég cincáltam darabokra egy Nádasdy-cikket az egyik kérdésben. Láttad? :DDD
És hányszor eszembe jut az ismeretlen válaszoló, aki várta a "csatánkat". :)
Kívülről tudom: "Nocsak, Berta Wooster, a grammatika-náczi megmondóember, és beglerbég, a Nádasdy-rajongó. Akkor nekem már csak a pattogatott kukorica kell." :)))
@Berta Wooster :
Ó! Bocsányat, félre lettem értve. Én csak a toldalékmentes szavakat értettem a kijelentésem alatt. Pl. "egy", "lesz", esetleg "árboc". Ezek semmiféle nyelvtani változtatással nem járnának. (Csak nem értem, miért kellene ezeknek a szavaknak rendhagyónak lenniük a kiejtés terén.)
A toldalékolt alakokhoz hozzányúlni? Neeeeee! :D Diák legyen a talpán, aki majd visszafejti eztet a vizsgákon! :D
Jól van a nyelvtan ilyen alakban. Én csak egy kis bővítést szeretnék. Nem cserét. :)
A Nádasdy-cincálást szívesen meglesném. Egy linket tudsz küldeni? (Volt egy hét kimaradásom.) :)
@ beglerbég:
Bocsánat a késésért, a szokásos elúszás az oka; most meg alig találtam vissza ehhez a kérdéshez...
Minden bűnöd meg vagyon bocsátva. :)
De szerintem ha változtatás lenne, akkor akik eddig jól írtak helyesen, azok tépnék a hajukat. Meg azok is, akiknek nehézséget okoz a hosszú mássalhangzós szavak helyesírása. Úgyhogy megint ott lennénk, ahol a part szakad. :D
Azóta már egy újabb cincálás is van, megmutatom mindkettőt:
Ez a régebbi, a személynevek előtti névelőhasználat témájában:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__301469..
Ez pedig az újabb, a -ban, -ben toldalékok használatáról:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek__..
Utóbbival nem voltam túl népszerű :P , és majd még kell írnom egy választ az álláspontomat megvédendő; előbb-utóbb sort kerítek rá. :)
Ha nem értesz egyet (márpedig ez a valószínűbb eset... :D ), akkor majd lehetőleg minél finomabban rúgj belém. ;)
Üdv. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!