Hogy van ez a mondat helyesen? Ha ki vennék a dolgot.
Alanyi ragozás: kivennének,
tárgyas ragozás: kivennék.
(-nák/-nék, hangrendtől függően.)
Ugyanaz az alak, mint az "én kivennék valamit", alanyi ragozásban.
"miért nem a hangrendtől függ?"
A hangrendtől függ, ezért -nék.
"E/1, alanyiban? vennék miért kivétel?"
Ne értem a kérdést.
-Én kivennék valamit.
-Ők kivennék azt.
Nincs itt kivétel, más azonos alakú változatok is léteznek.
"E/1-ben a sztenderd változat megszegi a hangrendi illeszkedést a mély hangrendű szavaknál.
pl. tudnék (mély+magas), kalapálnék, (mély+magas)
Ezzel szemben a nemsztenderd változatok betartják a hangrendi illeszkedést.
pl. tudnák (mély+mély), koplalnák (mély+mély)"-En :)
Ezt nakolasnak nevezik. A sztenderd szempontjabol helytelen. Pediglen csak egy valtozata a nyelvunknek.
beglerbég
Nem! tudnék és koplalnék
Bocsi, de amit te írtál, az is nákolás.
Ha elfogadjuk, hogy a helyesírásban nem nákolunk, akkor ezek a szavak sem kapnak nák ragot.
Nem azt mondod, hogy tanulnák, olvasnák, gondolkoznák stb.
Üdv: Ági
Ági
Igen! Pont amit irtam az a nakolas. Igy igaz. A sztenderd megszegi a hangrendi illeszkedest, ezert nem nakol. Egyes nemsztenderd valtozatok viszont betartjak. Ok nakolnak (tudnak, koplalnak).
(Igaz kicsit tultomoritettem, ezt beismerem.) :)
Viszont ha elfogadjuk, hogy irasban a sztenderdet hasznaljuk(nem nakolunk), meg nem vagyunk kotelezve arra, hogy beszedbe' is azt hasznaljuk. [Beszedben a helyes es helytelen igencsak nezopont kerdese.]
Talaltam egy kis erdekesseget a nakolasrol.
[A sztenderd megtanulasahoz]
"Annak, aki a feltételes egyes szám első személyben én kapnák-ot mond a nyelvművelők szerint helyes én kapnék helyett, meg kell tanulnia megsérteni a magyar nyelv egyik legerősebb, legáltalánosabb szabályát, vagyis a magánhangzó-illeszkedést. A gyermeknyelvi kutatásokból tudjuk, hogy a magánhangzó-illeszkedés szabályát/szabályait a magyar anyanyelvű gyerekek jóval korábban elsajátítják, minthogy a feltételes ragozást megtanulnák. Ha egy kisgyereknek a családjában „nákolnak”, akkor a kisgyerek is nákolva tanul magyarul beszélni, betartja az illeszkedési szabályt még abban az egyetlen esetben is, amikor a kodifikált standard szerint beszélők azt megsértik. Iskoláskorban, vagy később ezt a szabálysértést igen nehéz már megtanulni. (Akik azonban olyan családba születtek, ahol nem nákolnak, ezt a szabálysértést is könnyen elsajátítják, mert a beszéd tanulásának kezdeti fázisaiban bármit meg lehet tanulni, a szabálysértéseket is.)"
Forras: [link]
Sziasztok! :)
Beglerbég már válaszolt, de most megjött a grammatikanáczi megmondóember is. :D
A sztenderd szerint valóban csak a -nék helyes, de nem ragozom tovább. :)
Inkább két három másik hibára hívom fel a kérdező figyelmét:
1. Ha az igekötő az ige előtt áll, mindig egybeírjuk. (Általános iskola 3. osztályos tananyag). Tehát "kivennék".
2. Helytelen a "de" és a "viszont" szavak egymás melletti használata, mivel a jelentésük megegyezik.
3. A "gondolkozik" ikes ige, tehát E/1, jelen idő, kijelentő módban az igei személyragja az érvényben levő szabályok szerint csakis -m lehet. (Épp most válaszoltam egy kérdésre ebben a témában: http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__303268.. )
Az pedig nagyon igaz, amit a cikkben írnak. (Bocsi, begler, nem olvastam el az egészet; majd talán egyszer később...); tapasztalom a környezetemben.
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!