Ha zárójelbe teszek dátumot az első mondatrész végén, akkor hogyan folytatom a mondatot? Pl. (1945. 08.16. ), és itt folytatódna a mondat második fele, ahová vesszőt tennék. Vagy a vesszőt hagyjam el?
A zárójelnek, nagykötőjelnek, illetve a bezárt szövegtartalomnak nincs köze a mondatok tagolásához.
A fiam születésekor (1998. május 4.) esett az eső.
Amikor megszületett a fiam (1998. május 4.), esett az eső.
------------------
Azt viszont nem értem, hogy föltöltőkaraktereket minek ír valaki? Miért nem jó 1945. augusztus 16. Ha mindenképpen számmal kell (de miért?) írni a hónapot, akkor miért 08. és miért nem 8.?
^ Ha tényleg ma van a fiad születésnapja, akkor gratulálok neki. :)
Ha csak a példamondat kedvéért találtad ki, akkor meg neked gratulálok, szerintem is pontosan így van.
A dátumok írásának több formája lehetséges. Akh. 293.: "Az évszámot mindig arab számmal írjuk, s utána pontot teszünk; a hónap neve teljesen kiírható vagy rövidíthető, illetőleg jelölhető római számmal is, arab számmal is; a napot mindig arab számmal írjuk, s utána pontot teszünk.
1983. november 28. 1983. XI. 28.
1983. nov. 28. 1983. 11. 28.
Terjedőben van a pontok nélküli, kötőjelekkel tagolt forma is: 1983-11-28"
Kár, hogy pont az egyjegyű számokra nem tér ki, de én úgy tudom, hogy nem is helyes ezeket a tízesek helyén levő nulla nélkül írni.
Hivatalos iratokon viszont 100 %, hogy ki kell tenni a nullákat az esetleges későbbi hamisítások megelőzése érdekében. Ez persze csak január és február esetében lehetséges, de az meg hogy nézne már ki, hogy ezt a kettőt 01. és 02. számokkal jelöljük, a többit meg csak egy számjeggyel?... :D
Üdv. :)
Ez esetben a zárójel után kell tenni a vesszőt.
Egyébként az esetek többségében a megelőző tagmondathoz kapcsolódik a zárójeles/gondolatjeles megjegyzés, ritkán fordul elő a másik eset.
Gyakori hiba, hogy a közbevetést lezáró gondolatjel után nem teszik ki a vesszőt, pedig a zárójel és a gondolatjel nem befolyásolja a vesszőhasználatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!