Mondatelemzésben kellene segítség, mert nem jutok előrébb:S Valaki?
A hegy alatt csöndesen csobogó patak partján tegnap délután szomorúan nézte a katona a csatában elhulló lovát.
Ez a mondat, de nem jutok előreébb, alany állítmány tárgy megvan, de a többit, + kapcsolatukat nem tudom:S
A (hegy alatt) (csöndesen) (csobogó) (patak) (partján) (tegnap délután) (szomorúan) (nézte) a (katona) a csatában (elhulló) (lovát.)
Mit állítunk?- nézte-állítmány
Ki nézte?- katona-alany
Mit nézett?-lovát- tárgy
Milyen lovát?-elhulló- minőségjelző
Hol elhulló lovát?- csatában- helyhatározó
Hogyan nézte?-szomorúan- módhatározó
Mikor nézte?-tegnap, délután-időhatározó
Hol nézte?- partján- helyhatározó
Minek a partján nézte?-patak- birtokos jelző
Milyen patak?- csobogó- minőségjelző
Hogyan csobog?-csendesen-módhatározó
Hol csobog?- hegy alatt- helyhatározó
Ha valami nem jó, javítsatok ki!
Sziasztok!
Az előttem szólóhoz kapcsolódva: úgy gondolom, a "csatában" nem képes helyhatározó, hanem "szokványos értelemben értendő" helyhatározó. A "csata" ugyanis egy olyan helyszín, ahol fizikálisan, "testben", valóságosan lehet jelen lenni.
Mit is értünk képes helyhatározó alatt?
"képes helyhatározó: Átvitt értelemben használt helyhatározó. Távozott az ügyvédi pályáról. Megjelentünk a külföldi piacon." / [link] - gondolom, a példamondatok nem szorulnak kiegészítő magyarázatra; egyértelmű, hogy miért átvitt értelműek...
A másik felvetésedre: "szomorúan" (nézte): úgy gondolom, lehet érvelni amellett is, hogy mód - és amellett is, hogy állapothatározó - avagy mindkettő egyszerre. Hiszen lehetett szomorú a nézése is (létezik ugyebár szomorú nézés, tekintet, pillantás...etc.), illetőleg szomorú volt/lehetett a katona maga is. Lényegében tehát mód és állapot egyszerre vannak jelen ebben a kontextusban. (De szóljatok ám, ha tévednék... :D
Üdvözletttel:
J.H.
Off az 5. válaszolónak:
Javasolnám neked a vonatkozó tananyag tüzetes átismétlését. :)
Üdv. :)
Előttem szólóhoz szólva:
értlek én, de képes helyhatározó - úgy gondolom - akkor sem lehet, hiszen nem átvitt értelmű helyszínről van szó...
lehetne ott akár az a szintagma is, hogy:
"...a csatatéren elhulló lovát."
Vagy...?? :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!