Szófaji elemzésben segítség?
"határozószói névmás"
Na ilyet sem hallottam még.
Ez úgy hangzik, mint a "nyaktekerészeti mellfekvenc".
Az "ezelőtt" valóban határozószói névmás, ezen belül is időhatározói. [A névmásokat aszerint csoportosítjuk, hogy milyen szófajú szót helyettesítenek, így lehet főnévi vagy melléknévi névmás is.]
Ez bármilyen szokatlanul is hangzik, semmi köze a nyaktekerészeti mellfekvenchez, de még a gőzpöfögészeti tovalöködönchöz sem. :)
Most találtam az alábbi linket, szerintem nagyon hasznos lehet:
Üdv. :)
Bocsánat, az előbb lemaradt, hogy a link tárgya igazából a határozó mint mondatrész, de valahol benne van az "ezelőtt" is.
Továbbá most néztem, hogy van még két szó. Az egyik meghatározását javítanám: A "sok" valóban számnév, de nem tőszámnév, hanem határozatlan számnév.
A számnevek csoportosítása:
1. határozott számnév:
a., tőszámnév: öt, tíz, ezer, ...
b., sorszámnév: ötödik, tizedik, ezredik, ...
c., törtszámnév: ötöd, tized, ezred, ...
2. határozatlan számnév: Nem jelöl meg pontos mennyiséget, pl. néhány, pár, kevés (-> a melléknévhez hasonlóan fokozható: kevés, kevesebb, legkevesebb), sok (-> fokozása rendhagyó: sok, több, legtöbb).
évvel: -val, -vel határozóragos főnév.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!