Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » HF-t vagy HF-et?

HF-t vagy HF-et?

Figyelt kérdés

2012. ápr. 16. 13:15
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Házi feladatot
2012. ápr. 16. 13:25
 2/12 anonim ***** válasza:
Hengerfej?
2012. ápr. 16. 14:55
 3/12 Cuprum ***** válasza:

HF-ot (Hidrogén-fluoridot)

csak mert tudományok kategória:)

2012. ápr. 16. 16:11
 4/12 anonim ***** válasza:
Harmatos Fűszálat?
2012. ápr. 16. 20:59
 5/12 anonim ***** válasza:
Kérdés, hogy mit jelent a HF.
2012. ápr. 16. 23:19
 6/12 A kérdező kommentje:

házi feladat volna esetemben

ugye elvileg a kiejtés miatt kérdezitek, de ha 1szer már úgy ejtem ki, h "háef" akkor hogyan? tehát szóban is rövidítve használom, nem csak írásban

én háefet mondanék

2012. ápr. 17. 01:28
 7/12 anonim ***** válasza:

Elég problematikus a kérdés, mivel a rövidítéseket rendesen ki szoktuk mondani, pl. --> például az ún. --> úgynevezett megj.-t --> megjegyzést, ill. --> illetve az ui.-ot --> utóiratot is.

Lehet, hogy van kivétel, de most egy sem jut eszembe.

Az is biztos, hogy a rövidítések után pontot teszünk (kivéve a mértékegységeknél); továbbá a kötőjel után pontosan ugyanazt írjuk, mint ami a szó egészéből a kötőjel előtti rész után még hiányzik, sem többet, sem kevesebbet. [Gyakori hibák pl. 3-mal helyett 3-al, 12-t helyett 12-őt, 7-et helyett 7-tet.]

Tehát az első mindenképp kiesik; a másodiknál a toldalékolás jó, de nekem hiányzik a pont, bár... Most ugrott be, hogy ilyen esetben valószínűleg nem kell.

Viszont nem szükséges - talán nem is helyes - nagybetűvel írni. De ez csak találgatás, a pontos szabályt nem tudom.

Én így írnám: hf-et. Ha valaki tud pontos szabályt, javítson ki, legyen kedves. :)

Üdv. :)

2012. ápr. 17. 07:38
 8/12 Januári Hóvirág ***** válasza:

hf-et

szerintem :-)

2012. ápr. 17. 08:27
 9/12 A kérdező kommentje:

Fellapoztam a "A magyar helyesírás szabályi"-t ( [link]

A kis és a nagy kezdőbetűk c. fejezetben a 143-144. alapján "házi feladat" és a többi pontban felsorolt kivételek közé sem sorolható.

A rövidítések és a mozaikszók c. fejezetet szemlélve, 276. alapján el kell dönteni, h rövidítésről vagy mozaikszóról van szó.

Rövidítésre igaz, h teljesen kiejtem felolvasáskor (házi feladat). Mozaikszónál pedig jelen esetben a betűk neveit ejtem ki (há-ef).

Rövidítésként:

277.a) szerint h. f. és hf. engedhető meg.

278. alapján, ha tömegesen fordul elő, akkor hf is megengedhető, amennyiben a rövidítés jelentését külön is jelezzük. (Nálam most éppen 1 A4-es oldalról van szó, ahol majdnem minden bekezdésben szerepel és az elején jelölve van.)

280. szerint a toldalékolás a kiejtés szerint kell elvégezni. Vagyis hf.-ot vagy hf-ot, ahol az utóbbi a tömeges előfordulás esetén használható.

Mozaikszóként (azon belül közszói betűszóként):

283. b) és 285. szerint "hf".

286. a) alapján a kiejtés szerint kell. Vagyis hf-t vagy hf-et. Erre irányult az eredeti kérdésem is, h kiejtjük-e ott az "e"-t kötőhangként. Én az igen felé húzok (ahogy az előttem szólók is).

Tehát ezek alapján az én esetemben hf-et volna a helyes döntés, sztem.

A nagy betűs kavart sztem az okozta, h egy tud. szakmai tanár írta a szöveget, ott meg rövidítés és mozaikszó írásaként mindenféle kivétel előfordul. Így akaratlanul rászokott a HF jelölésre. Ahogy én is.

Pl.: URH - ultrarövid hullám, de ha vkinek éppen most magyarázod, h minek a betűszava, akkor egy jegyzetben gyakran kiemeled, h mely betűkből: UltraRövid Hullám.

2012. ápr. 18. 14:12
 10/12 A kérdező kommentje:
2012. ápr. 18. 14:13
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!