Létezik az, hogy az Akamédia legújabb helyesírási szabályzata megengedő az ikes igék ragozásával kapcsolatban? Létezik az, hogy kijelentő mód, alanyi ragozásnál, egyes szám első személyben megengedi a "K"-t is?
Ha az illetékes "hatóság" definiálásában tévednék, sűrű elnézést kérek.
Tegnap, tegnapelőtt hozzászóltam egy fenti, megengedő, az én nyelvérzékemnek viszont nem tetsző válaszhoz. Az illető nyelvésznek adta ki magát, amiben, természetesen, kételkedtem. Késhegyig menő - egy nyelvészhez igen csak méltatlan, részéről kifejezetten alpári megjegyzésekkel tarkított - vita alakult ki.
"Az s, sz, z és dz végű igék
80. Az s, sz, z és dz végű igék kijelentő módú, tárgyas ragozású alakjaiban megtartjuk az
igető eredeti formáját, de a j-vel kezdődő személyragok (-ja, -juk, -jük, -játok, -ják) j elemének
módosult (az igető végső mássalhangzójához teljesen hasonult) s, sz, z és dz változatát
tüntetjük fel. Ezeket az igealakokat tehát kettőzött s-sel, kettőzött sz-szel (ssz-szel), kettőzött
z-vel és kettőzött dz-vel (ddz-vel) írjuk: keressük, mossa, elolvassák; vadásszátok; hozzák,
végezzük; eddzük; stb. – Természetesen a játszik és a metsz típusú igék is ezt a szabályt
követik: játssza, játsszuk, játsszátok, játsszák, metsszük stb. (A többi, j-t nem tartalmazó
alakban csak egy sz-et írunk: játszom, játszod, metszi stb.)"
Elég durva hiba egy nyelvésztől, nem?
"vál"? komoly?...
A házaspár elvál. Vagyis éppen vál.
Aztán majd meglátjuk, hogy az új életük bevál-e. Majd elvál...
De hát hiába próbálta az asszony megnevelni az urát, vér vízzé nem vál.
Persze a kedves-takaros menyecskéből, is házisárkány vál a körlmények hatására. (Vagy mindenképpen?...)
mármint 84 óta.
tavalyra is "ígérték" már – vagy legalábbis nagyon reménykedtek egyes szakmabeliek –, aztán mégsem. te tudsz valami pontosabb "ütemtervet"?
Istenem... Ez nem "biztos van pár" kérdése (kellene hogy legyen), hanem pontosan ugyanúgy központilag ki lehet adni azt, hogy most még a régit (is) el kell fogadni, mint ahogy bizonyára vannak más központi intézkedések is az érettségikkel kapcsolatban...
És akkor előbb elrendezik, hogy legyen néhány év szünet az érettségikben a kiadás után?... :->
(Én meg úgy hallottam, hogy a szabályzat megvan, csak szótárrész húzódik – de lehet, hogy azon már túl vagyunk.
[ó, mi ez a fejedelmi többes, hisz én csak a porból tekintek föl az elefántcsorttoronyra :-)])
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!