Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Létezik az, hogy az Akamédia...

Létezik az, hogy az Akamédia legújabb helyesírási szabályzata megengedő az ikes igék ragozásával kapcsolatban? Létezik az, hogy kijelentő mód, alanyi ragozásnál, egyes szám első személyben megengedi a "K"-t is?

Figyelt kérdés

Ha az illetékes "hatóság" definiálásában tévednék, sűrű elnézést kérek.

Tegnap, tegnapelőtt hozzászóltam egy fenti, megengedő, az én nyelvérzékemnek viszont nem tetsző válaszhoz. Az illető nyelvésznek adta ki magát, amiben, természetesen, kételkedtem. Késhegyig menő - egy nyelvészhez igen csak méltatlan, részéről kifejezetten alpári megjegyzésekkel tarkított - vita alakult ki.

2009. jún. 4. 12:50
1 2 3 4 5
 31/47 anonim ***** válasza:
33%

A sznobság a félművelteket néha az úgynevezett hiperkorrektségre is ráviszi: tévesen használnak igényesnek tartott formákat! Ennek legviccesebb példája a "könyörgöm" szó. A könyörög iktelen igen, s természetesen alanyi ragozásban SOSEM lehetne "könyörgöm", mert csakis "könyörgök" a helyes alak. Azonban a sznob, aki csak annyit tud, hogy "eszem, iszom, dolgozom, alszom, ha másképp mondod, akkor bunkó vagy", az -m alakokat elkezdte kiterjeszteni más szavakra is, s főképpen a "könyörög" szóra. Így lett a szélesen elterjedt "könyörgöm" szó, mely annyira elterjedt, hogy manapság már elfogadottá is vált, pedig eredetileg a félművelt sznob hiperkorrektség iskolapéldája volt.

De természetesen itt sem mondhatjuk, hogy a "könyörgöm" hiba lenne, hiszen mivel elterjedt, ma már része a magyar nyelvhasználatnak. Legfeljebb a nyelvész mosolyog rajta, mert tudja a szó eredetét is.

A nyelvi sznobok egyik kedvence egyébként az "eszek, iszok, alszok" teljesen helyes alakok elleni küzdelem. A másik kedvencük a "nincs médiák szó, mert a média már többes szám" kezdetű ökörség és tévhit. Csodálkozom, hogy ez utóbbi még nem jött fel itt... :-)

2009. jún. 9. 15:10
 32/47 anonim ***** válasza:
29%

"Sok, egyre több idegen szó, új szó jön a nyelvbe, ezeknek valahogyan rögzül a helyesírása, és nehéz lesz megváltoztatni az új helyesírásra. De bízzunk benne, hogy az új AkH precíz, pontos, részletező lesz."

Bízzunk a népben! Minden másképp rögződik, jó is ez a változatosság. Tavaly egy külföldi magyar szakos kolléga érdeklődött, hogy van-e szerintem bármilyen szabály arra, hogy idegen eredetű rövidítéseket hogyan ejtünk: az eredeti kiejtéshez hasonlóan vagy inkább magyarosítva. Nagyon elgondolkoztam, s bizony arra jutottam: ilyen szabály nincs, hasraütéses alapon megy a dolog, ami előbb elterjed, az válik szabályossá. Mert az égvilágon semmi logika nincs abban, hogy az USA ejtése "usa" és nem "júeszéj", az "ÖMV" ejtése "öemvé" és nem "öemfau", viszont a HBO meg "éjcsbió" és nem "hábéó" és a UNESCO sem "unescó" "juneszkó" helyett.

Egyébként pont az ikes igék kérdésében a MAGYAR HELYESÍRÁS SZABÁLYAI éppen nem releváns, mert ez NEM helyesírási kérdés.

De érdekes megfigyelni az egyes idegen márkanevek magyar ejtésének alakulását! Amikor megjelent az első AUCHAN áruház Magyarországon (Budaörsön volt az első), a következő ejtések voltak: auhan, óhan, óhán, osán, ósan, ósán, ósön, ósen, osen, egy időben gyüjtöttem. Aztán megállapodott a magyar használat az "ósan" alakon, s azóta ez van.

2009. jún. 9. 15:40
 33/47 anonim ***** válasza:
95%

A tisztelt nyelvész úr/hölgy össszes hozzászólása a csatolt oldal miatt hiteltelen. A múlt héten emberi mivoltából kivetkőzve trágárkodott, válogatott (illetve válogatás nélkül) rassista kijelentéseket tett a Neki ellentmondó hozzászólóknak, de ugyanúgy le is fasisztázta ("kisnyilasok") Őket. Mindezt egy kijelentő mód, jelenidő, egyes szám első személyű igerag miatt.

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__264674..

Meglátjátok, ettől a pillanattól kezdve ismét hangot vált, és ez az oldal már csak az Ő mocskolódásaival lesz tele!

2009. jún. 9. 22:57
 34/47 anonim ***** válasza:
16%

"A tisztelt nyelvész úr/hölgy össszes hozzászólása a csatolt oldal miatt hiteltelen. A múlt héten emberi mivoltából kivetkőzve trágárkodott, válogatott (illetve válogatás nélkül) rassista kijelentéseket tett a Neki ellentmondó hozzászólóknak, de ugyanúgy le is fasisztázta ("kisnyilasok") Őket."

Kár, hogy mindez nem igaz. A vita lényege ez volt: dilettáns hozzászólók, akik a kérdést még körülbelül sem értik, fölényeskedtek, s egyetlen érvemre sem válaszoltak. Ezek után - joggal - butának neveztem őket. Ez a "trágárkodás". Rasszista kijelentés nem volt.

Nem tudom egyébként, hogy mi a hiteltelen, biztos neked a tények azok, de ez már a te bajod. Demokrácia van, jogod van tévhitekben hinned. A nyelv olyan mint a politika meg a labdarúgás: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá.

Szóval ha akarod te ragozhatod a magyar ikes igéket ahogy akarod, csak egy gond van: a magyar beszélők 95-99 %-a nem úgy ragozza, ahogy te. Ezek után persze jogodban áll azt gondolni, hogy a 95-99 % műveletlen, gonosz, nyelvrontó bunkó, de ez a kérdés már kívül esik a nyelvészet vizsgálati területén, ez már egy másik tudomány, a pszichológia feladatai közé tartozik...

2009. jún. 10. 06:27
 35/47 anonim ***** válasza:
95%

Bár csak így lenne ötötösöm a lottón!

"Nyelvész" "barátunk" még nem durva, de már hergeli saját magát. Ismétlem, egyszerű igerag miatt.

Vajon a többi nyelvészeti és az eléet egyéb területeit érintő kérdésekben is ilyen következetes és kitartó?

Számomra mindenki hiteltelen, aki számára az egyetlen érv a trágárság. Ebben sincs kivétel, mint abban a bizonyos igeragban sem.

Igen is volt benne rasszizmus! "Faji" útra terelte a kérdést, pedig Önt bizonyára nem érik ilyen támadások. Minden nép irányában elkövetett idegengyűlölet rasszizmus. Ön pedig két népet is kigúnyolt, "valódi" nevének állandó változtatásával. Ez pedig még komolytalan is.

Csak egy kérdésem van Önhöz:

Az ikes igék ragozását hogyan tanítják az általános iskolák első vagy második osztályos tanulóinak????

Legyen az a mérvadó!!

Az Auchan áruház kiejtése pedig végképp' nem a témához tartozik!

2009. jún. 10. 07:24
 36/47 anonim ***** válasza:
29%

""Nyelvész" "barátunk" még nem durva, de már hergeli saját magát."

Ez tévedés. Nagyon nyugodt ember vagyok. Viselkedésed inkább szórakoztat, mert kifejezetten mókás. Tereled folyamatosan a témát, s személyes sértésnek éled meg, hogy az ikes igeragozás nem úgy van, ahogy te szeretnéd, hogy legyen.

"Vajon a többi nyelvészeti és az eléet egyéb területeit érintő kérdésekben is ilyen következetes és kitartó?"

Általában igen. Igyekszem csak olyasmihoz hozzászólni, amihez értek.

"Számomra mindenki hiteltelen, aki számára az egyetlen érv a trágárság. Ebben sincs kivétel, mint abban a bizonyos igeragban sem."

Számtalan érvet felsoroltam neked, egyre sem reagáltál. Szerintem meg sem értetted, hogy mire utalok... Ami pedig az igeragot illeti, már mondtam: jogodban áll úgy használni, ahogy te jónak látod, de ettől függetlenül tény marad, hogy a magyarul beszélők 99,9 %-a nem úgy mondja, ahogy te. De ezt már egyszer elmagyaráztam.

"Igen is volt benne rasszizmus! "Faji" útra terelte a kérdést, pedig Önt bizonyára nem érik ilyen támadások. Minden nép irányában elkövetett idegengyűlölet rasszizmus."

Nem gúnyoltam én ki senkit, csak nevetséges volt viselkedésed. Nem az a gond, hogy valamit nem tudsz, ez nem baj, de baj, hogy fölényeskedsz, pedig rosszul tudod a témát. Nyugodtan kérdezz meg egyébként nyelvészeket, s rá fogsz döbbenni, hogy mennyire nincs igazad. Még az általam egyébként elutasított "nyelvművelő" irányzat hívei is nagyot fognak nevetni, ha azt állítod nekik, hogy MINDEN ikes ige ragja -m.

"Csak egy kérdésem van Önhöz:

Az ikes igék ragozását hogyan tanítják az általános iskolák első vagy második osztályos tanulóinak????"

Bevallom: nem tudom. Régóta nem láttam alsó tagozatos tankönyvet, kisebbik gyerekem is felső tagozatos már. Más részről meg sok általános iskolai tankönyv. s nem feltétlenül egyeznek.

De szívesen megismétlem az általános álláspontot az ügyben, mely egyébként nem egyezik teljesen az én saját álláspontommal. A legtöbb tankönyvben ez van.

1. Az ikes igék esetében az igazi ikes igék csoportjába tartozó igék ragozása kijelentő módban az ikes ragozás szerint ajánlott első személyben. Az iktelen ragozás is megengedett ugyan ebben az esetben, de az igényes nyelvhasználat megköveteli az ikes ragozást. Pl.: "alszom" - ajánlott alak, "alszok" - szintén helyes, de igényes használatban kerülendő.

2. Kijelentő mód második személyben az -l tag nem -dz/-s/-sz-/-z végű igazi ikes igéknél ma már régies, pl. "elszökik" - "elszökel", de használható igényes nyelvhasználatban. Azonban a szabványos alak itt leginkább az iktelen változat, azaz "elszöksz".

3. Az álikes igék esetében durva hiba az ikes ragozás, itt csak harmadik számban helyes az ikes ragozás. Pl. "születik" - egyes számban helyesen "születek", a "születem" forma hiperkorrekt és hibás.

4. Feltételes módban az ikes ragozás régies, gyakorlatilag kihalt. Pl.: "aludnám" helyett ma már "aludnék" (1. személy), s "aludnék" (3. személy) helyett ma már "aludna".

5. Felszólító módban az ikes ragozás régies, gyakorlatilag kihalt egyes személyben. Pl.: "egyem" -"egyek". Harmadik személyben egyes szavaknál használatos párhuzamosan az iktelen alakkal igényes használatban, de erősen ünnepélyes jelentése van már. Pl.: "játszék" -"játszon".

"Legyen az a mérvadó!!"

Persze ez nem mérvadó egyébként.

"Az Auchan áruház kiejtése pedig végképp' nem a témához tartozik!"

Jobban ide tartozik, mind a te személyeskedésed...

2009. jún. 10. 08:16
 37/47 anonim ***** válasza:
45%

Az ikes igek sajatos ragozasarol annyit kell tudni, hogy mindig is indokolatlan volt azok diszkriminalasa. Tudni kell még továbbá, hogy volt egy ember valamikor, aki csinalt egy nagy nyelvujitast -persze nem egyedul, és nem olyan jo szandékkal, mint ahogy tanitjak- és ez a nyelvujitas tudniillik kiforgatta a nyelvet a jol kiforrott logikajabol, és elvesztette tobb nyelvi kifejezes az ertelmet, nehezen lettek ertelmezhetők a régi legendáink, régi kifejezéseink, sőt csomo mai kifejezést sem értunk, és tudunk, hogy milyen ősi gyökerekre nyulik vissza, és most 1000évekrol beszélek, holott rengeteg hasznos dolgot tartalmaznak azok a nyelv tulajdonosara nézve.

Sokan nagyokosan lenézik az öreg bacsit, aki "régiesen" beszél, sőőt, még azzal is merik ragalmazni, hogy helytelenul, holott ő az ősi, jol bevalt, logikus nyelvet hasznalja, valojaban Ő az, aki helyesen beszél. Tovabbi magyarazatokba nem szeretnék belemenni, mert konyvek szolnak rola.

Lényeg, hogy nyugodtan ragozd normalisan azokat az ikes igeket, mert én is szivesebben szarok az ilyen mestersegesen odageneralt szabolyokra, mint szarom rajuk, és sorolhatnam :)

Amugy tisztellek, hogy igy megtanultál magyarul, nem lehetett konnyu! :)

2010. júl. 23. 18:15
 38/47 anonim ***** válasza:
100%
Szia!Meg nem mondanám,h külföldi főleg orosz vagy. Erről nem hallottam hoyg engedi a "K"-t is.. A k az nekem se tetsző egyébként..Papám is ellenezte.Tudtommal ez az alanyi és tárgyas ragozás....
2012. ápr. 19. 21:56
 39/47 A kérdező kommentje:

JÓ REGGELT!

(Ezt tréfának szántam, mert lassan három éve tettem fel a kérdésemet, és indítottam el a vitát.)

Dicsérő megjegyzésedre így reagálnék: 36 év bizony nagy idő!

Valóban, a magyar nyelv(tan) megkülönböztet alanyi és tárgyas ragozást, amelyeket úgy fejezünk ki, hogy az ige egyes szám első személyben "k", illetve "m" ragot kap, de jelen esetben nem erről van (volt) szó: Az a magyar nyelv pikantériája, hogy ikes igék esetében, egyes szám első személyben nem teszünk különbséget, az igerag mindig "m".

Az ehhez a nehéz, de szép nyelvtani szabályhoz történő ragaszkodásomba kötöttek bele néhányan, főleg a szavak, szemek számára követhetetlen, átláthatatlan, áttekinthetetlen áradatával és az indokolatlan, a trágárság határát messze túllépő bántással nem fukarkodó, önmagát eredetileg nyelvész végzettségűnek beállító "kedves" hozzászóló.

2012. ápr. 19. 23:01
 40/47 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Örülök, hogy ez az oldal újra él. Most találtam meg, és érdeklődéssel olvastam végig.

Arra a megállapításra jutottam, hogy a tisztelt nyelvész hozzászóló nem ismeri a magyar nyelvtant.

Lehet, hogy ismeri a jól hangzó szavakat, melyek előtt egy laikus hasra esik.

Ezen az oldalon tudatosodott bennem, hogy én egy félművelt sznob vagyok. De nem baj, én is azoknak a táborába tartozom, /és nem tartozok/ akik a magyar helyesírást próbálják megóvni.

Ez pedig egy egyszerű helyesírási szabály:

A felszólító mód j-je hasonul az előtte álló ige utolsó betűjéhez:

játszj - játssz

"Mondjuk a "Játszék a gyerek!" alak az eredetileg helyes, de manapság ez még helyesnek, de erősen nevetségesnek hangzik, az eredetileg helytelen a "Játszon a gyerek!" alak helyett. "

Ehhez nem kell megjegyzést fűzni, magáért beszél.

Kedves kérdező!

Tisztelettel üdvözöllek körünkben, ha továbbra is figyelemmel akarod kísérni nyelvünk további sorsát, akkor figyelmedbe ajánlom ezt az oldalt:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek__..

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__296284..

Ha még nem láttad volna őket.

Ja és a Magyar Helyesírás Szabályai itt elérhető mindenki számára:

Persze, ez még csak a XI. kiadás.

[link]

Üdv.

2012. júl. 7. 13:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!