Mikor kell külön vagy egybe írni szavakat?
Figyelt kérdés
Ilyeneken akadok el főként, mikor helyesen kéne írnom.2009. máj. 30. 15:19
1/5 anonim válasza:
Ezt így nem lehet megmondani. Az összetett szavakat kell egybeírni, de hogy mi az összetett szó és mi a jelzős szókapcsolat...az már egyáltalán nem egyértelmű, logikát nem feltétlenül kell benne keresni. Amelyik szóban bizonytalan vagy, nézd meg a Helyesírási tanácsadó szótárban!
2/5 anonim válasza:
Egy kis lecke: Ha az igekötő az ige előtt van, egybe írjuk /pld.: meglátom/ Ha az igekötő az ifge után van, külön írjuk /pld.: vedd ki!/ Ha az igekötő és az ige között más szó van, külön írjuk /pld.: meg szeretném mondani/ Ezek a legfontosabb szabályok, persze mások is vannak. Az összetett szavaknál pld. ha összetartoznak /pld. vasszeg/ egybe írjuk.
3/5 anonim válasza:
Én úgy tudom, hogy 6 szótagig egybe írjuk azokat a szavakat, melyekre nincs különösebb szabály..( igekötős ige, összetett szó, stb..) Aztán, a 6. szótag után kötőjelezünk....
4/5 anonim válasza:
18.33-nak az első: A kéttagú összetételeket hosztól függetlenül mindenképpen egybeírjuk (a kérdés még mindig csak az, hogy mi az összetett szó és mi az alkalmi szókapcsolat), amiről te írsz, az a három vagy több tagból álló összetételekre vonatkozik.
5/5 anonim válasza:
16.22-es vagyok! Talán az a szó sért, hogy "lecke"? Pedig nem annak szántam. Akármilyen mimóza vagy is, amit ott leírtam, minden szó igaz és hiteles. Nézz magadba és pontozz igazságosan!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!