Mikor használjuk a nyírni és mikor a vágni szavakat? Pl. A fodrász vágja a hajat vagy nyírja? A füvet nyírjuk vagy vágjuk?
Az első és második válaszolónak fogalma sincs róla, hogy mi a különbség a nyírás és a vágás között!
A nyíró hatás két, egymással ellentétes irányban mozgó, közvetlenül egymás mellett elmozduló penge(lásd: olló) között jön létre.
A vágó hatás az ék elvén működik: elég egyetlen penge is (lásd: kés, fejsze), vagy két egymással ellentétes irányban mozgó, egy vonalra ható (egymás mellett el NEM mozduló) penge (lásd: körömcsipesz, csípőfogó).
A hajat a fodrász nyírja, akár ollót használ, akár gépet.
A szakács a zöldséget vágja.
A forgókéses fűnyíró gép a füvet VÁGJA, de mégis azt mondjuk, hogy "lenyírjuk" a füvet! Ez valószínűleg a régi ("tologatós")fűnyírók "öröksége". Van olyan szerszám is, ami nyír de azt mondjuk, hogy vág; pl. a kerti sövényvágó olló amit senki nem nevez sövénnyírónak, pedig az!
Remélem, hogy segítettem!
Köszönöm az előttem válaszoló(k)nak a negatív pontokat!
Remélem, hogy a hasznos válaszom lepontozása mérhetetlen örömöt okozott!
Remélem lesz majd ennél nagyobb boldogságotok is a jövőben!
A 3. valaszolo altal irtak tokeletesen fedik a valosagot.
Es a nyiras kifejezest igy kene hasznalni akkor is, ha nem fizikarol van szo. Ha nyelvhelyessegi szempontbol nezzuk, akkor is ez a helyes valasz.
(Ezek utan persze az a legjobb, hogy az o valasza lett leginkabb lepontozva. Ezt gyakran tapasztalom ezen az oldalon, ugyhogy egyre inkabb ugy veszem eszre, hogy a legalacsonyabb %-u valaszt kell mindig elolvasni, mert az a helyes. :) )
3. vagyok.
Köszönöm az utolsó választ!
Én is azt látom, hogy sokan sportot űznek a lepontozásból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!