Mikor használjuk a nyírni és mikor a vágni szavakat? Pl. A fodrász vágja a hajat vagy nyírja? A füvet nyírjuk vagy vágjuk?
Kizárólag a 3. válaszadó érti és fogalmazta meg szakszerűen
Gondolom a kérdésfeltevő tényleg akart kapni választ
a 3. fizika megközelítés alapján is megtette valamint a Példái jók tehát nem fizika leckét kapott a kérdező hanem gyakorlati választ
Hogy a népszáj tévesen használja időnként azon nem segíthet senki
-------------
Csak azért regisztráltam hogy megköszönjem neki
Köszönheted, de én úgy gondolom, hogy a sok lepontozás itt "kivételesen" nem a hobbilepontozók részéről történt (részemről legalábbis biztos nem), hanem mert az a helyzet, hogy összetévesztetted a szaknyelvet a köznyelvvel.
Egyetértek a #4-essel abban, hogy a kérdés nem arra vonatkozott, amire te válaszoltál. Ettől még persze leírhatod érdekességképpen, hogy a fizikában (mechanikában) mit jelentenek ezek, és nagyon köszönjük a hasznos tájékoztatást (sőt tudományos ismeretterjesztést!), de a köznyelvi használat ennek nem felel meg, ami nem is baj. A köznyelvben kockás füzetet mondunk, és azzal sincs baj. Természetesen matekórán karót kaphat, aki kockának nevezi a négyzetet, és fizikán is az, aki nyírásnak nevezi a vágást. Ez a dolgok rendje. (Mármint a szaknyelvekben is az a dolgok rendje, hogy pontosan használjuk a szakkifejezéseket, és a nyelvhasználatban is az a dolgok rendje, hogy a köznyelvi jelentések "elmásznak" a szaknyelviektől, és fordítva: sokszor pont a szaknyelvek adnak egy pontosabb, konkrétabb jelentést valaminek, ami addig több dolgot is jelentett. Könnyen lehet, hogy a nyírás is hamarabb volt mindenféle vágás szinonimája, mint hogy a fizika (mechanika) pontosabb, szűkebb jelentést adott volna neki. Ezt nem tudom.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!