Mi a különbség az xéves és az x éves között? Melyik a helyes, melyiket mikor használjuk?
Figyelt kérdés
2011. márc. 20. 18:12
1/3 Silber válasza:
Én még sosem láttam úgy leírva, hogy xéves. Szerintem helytelen, a helyes pedig az x éves. Akkor használjuk, ha nem vagyunk tudtában, hogy az adott személy milyen életkorú pontosan.
2/3 anonim válasza:
A helyesírási szabályzat 117./c és 119. pontjai alapján a mennyiségjelzős szerkezetet egybeírjuk, ha egyszerű tőszámnévről van szó, és a jelzett szó is egyszerű. Ha azonban bármelyikük összetett, különírjuk. Így hát: egyéves, hároméves, tízéves, DE tizenöt éves, huszonkilenc éves stb.
Ha viszont számjegyekkel írjuk ki a számot, természetesen minden esetben különírjuk a jelzett szótól.
3/3 anonim válasza:
Fura, hogy a helytelen választ értékelik 100%-ban helyesnek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!