Mi a "légy szíves" rövid alakja helyesen? Léci, lécci, légyszi?
Figyelt kérdés
Én a lécire szavazok. Szerintetek?2009. máj. 29. 23:31
3/16 anonim válasza:
Szerintem nincs helyes változat. Szlenges beszédben elmegy akár bármelyik, de írásban ne legyünk lusták a teljes változatot használni.
4/16 anonim válasza:
Előzőnek igaza van. "Idióta nyelven" nem tudom, hogyan kell "helyesen" írni.
5/16 anonim válasza:
Igazából légy szí', ez a rövidített változata.
6/16 anonim válasza:
Hát léci biztos, hogy nem. Légyszi-nek szokták írni, de csatlakozom az előttem szólókhoz, nem kell minden szavunkat lerövidítenünk, nem kell elbutulnia a magyar nyelvnek.
7/16 anonim válasza:
a légyszi elbutítás? abszolut nem, 20 éve biztos használatban van már, nemkell ennyire ragaszkodni a 100 évvel ezelőtti szókincshez..
8/16 anonim válasza:
De miért kell mindent lerövidíteni? A nyelv, amire eddig büszkék voltunk, hogy milyen nehéz, illetve szép, teljesen le fog egyszerűsödni.
Egyébként a "nemkell" is jobb helyeken "nem kell".
9/16 anonim válasza:
El kell fogadni, hogy terjed az internet, így rövidülnek a szavak, mert gyorsabban akarunk írni
például:
pl-például
nemkell-nem kell
asszem-azt hiszem
légyszi/lécci-légy szíves
köszi-köszönöm
naon-nagyon
h-hogy
lehet-lehetséges
stbstb..
10/16 anonim válasza:
Nem kell elfogadni. Attól még, hogy más moslékot eszik - nem kell neked is.
A magyar nyelvben ennek nincs rövidebb alakja - szlengben pedig tetszőlegesen rövidítheted. Te döntöd el, hogy melyiket követed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!