Hogy írják helyesen a következőket?
Alapból ezek nem kéne problémát jelentsenek, de túl sokat agyaltam rajtuk, és már teljesen elbizonytalanítottam magam. Szóval, megkérnélek, hogy segítsetek ki.
1.
Jó, hogy ha van valaki, aki segít...
vagy
Jó, hogyha van valaki, aki segít...
2.
Ószövetségi Szentírás
vagy
ószövetségi Szentírás
3.
Úr Jézus vagy Úrjézus
(megj. ez utóbbi picit idegen számomra, de "Isten - Úristen" mintájára így tűnik helyesnek)
4.
Szentháromság
vagy
szentháromság
5.
Fiúisten
(megj. ezt ismét furcsának érzem, de az Atyaisten mintájára így tűnik helyesnek)
6.
... elfogy az ital, az, ami megtisztít...
vagy
... elfogy az ital, az ami megtisztít...
Előre is köszönöm a válaszokat!
1. inkább a 2. változat, ugyanazt jelenti de megspórol egy karakternyi helyet :D
2. ószövetségi kisbetűvel mivel melléknév
3. Úr Jézus mert nem szokták egybeírni, vagy nem terjedt el
4. inkább nagybetűvel mert tulajdonnév
5. ritkán használt de helyes
6. szintén egyforma jelentésű, ezért inkább a vessző nélkülit támogatom
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Azt elfelejtettem írni, hogy ezek egy prédikációban hangzottak el, pap szájából, tehát az értelmezés kérdése ezzel tisztul valamelyest. Ő csak mondta a magáét, nekem meg most fő a fejem, mert le is kell írnom, lehetőleg helyesen.:)
Szívesen fogadok még további véleményeket is.:)
Jó, hogy ha van valaki, aki segít...
A "hogyha" régies forma. A "hogy" a kötőszó, a "ha" pedig a feltételes mód kifejezése.
ószövetségi Szentírás
Ez tulajdonnévből képzett jelző, ami ezért kisbetűvel írandó (lsd. még pl. Budapest + budapesti)
Úrjézus
Ez egy kifejezés, ami Jézus "felsőbbrendű rangjára" utal, nem arra, hogy Jézus egy előkelő férfi, azaz úr.
Szentháromság
Szintén kifejezés, tulajdonnév, ami az atya-fiú-szentlélek-hármas elnevezése.
Fiúisten
Ezt a szót még soha nem hallottam...
... elfogy az ital, az, ami megtisztít...
Egyértelműen kell a másik vessző is. Az első az összetett mondat első és második tagmondatát választja el, a második pedig a névelőt a mutatószótól.
Köszönöm szépen a részletes magyarázatot!
Részben aktualitását veszítette a kérdés, már elkészült a kiadvány, amibe írott formában kellett megjelennie a prédikációnak. A Te véleményedhez hasonló következtetésre jutottam végül, kivéve az ószövetségi Szentírást, amit nagybetűvel kezdtem. Nem tudtam eldönteni, hogy az "ószövetségi" kifejezés pusztán egy jelző, vagy esetleg a Biblia Ószövetség részét Ószövetségi Szentírástnak is nevezik, és ezáltal ez egy teljes névvé válik. Huhh.. bonyolult ezt most elmagyaráznom, ma valamitől nem tudok magyarázni..:)) De, remélem, egy picit még érthető, amit írtam.:)
Viszont bizonyos szinten mégis aktuális maradt, hiszen sokat tanultam a magyarázatodból, és amikor legközelebb találkozom ilyennel, tudni fogom.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!