"Kifestettem" vagy "kifestettettem"?
Ebben az esetben a 2.-at kell használni.
Az 1. az E/1 lenne, azaz hogy én magam festettem ki a szoba falát.
első válaszoló vagyok
utána olvastam, és a helyes alak: kifestettem. a műveltető képző -at, -et, ha a szótő végén levő t előtt mássalhangzó van, de volt kezdeményezés arra, hogy az legyen a helyes, amit először írtam. a másodikat azonban magyarázd már el nekem, légy oly jó, mert sok helyen találkoztam az utóbbi öt percben vele, és fel nem tudom fogni, hogy képes valaki ekkora marhaságot elképzelni
ahol megnéztem:
[link] (keress rá, hogy festtet!)
újra az első vagyok
végig gondoltam, és a kifestettettem valami olyasmit jelethetne, hogy azt mondtam valakinek, hogy fogadjon fel valakit, aki kifesti a szobát, de ez eléggé magyartalan, és ilyenkor is használhatnánk a kifestettem alakot
Kifestettem: én magam festettem ki a szobát.
Kifesttettem: valaki más festette ki a szobát, akit megbíztam vele.
Kifestetem: valaki más fogja kifesteni a szobát, akit megbízok vele.
Szerintem is az első alak a helyes.
A második válaszoló logikája nem helyes.
Attól, hogy egy szónak van egy jelentése, nem zárja ki, hogy azon kívül legyen második, harmadik, sokadik jelentése is.
Vagyis pontosabban fogalmazva: ebben az esetben az E/1. személy, múlt idejű alak és az E/1. személy, műveltető képzős alak egybeesik/azonos.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!