Azzal vagy avval? Melyiket használod?
'Bár mindkettő helyes (nyelvtanilag), de én mégis az "azzal"-t használom. A szótő eleve az "az". A "-val"-nak kell hasonulnia a szótőhöz (szerintem)...'
- Alapból lehet, de az 'az' szócskánál más a helyzet. Lásd: abban, akkor, arra stb.
"84. Az az, ez mutató névmás z-je teljesen hasonul a mássalhangzóval kezdődő határozórag
első hangjához. Ezt a módosulást betűkettőzéssel jelöljük: abba, ebbe, ahhoz, ehhez, akképp,
ekképp, arra, erre, akkor, ekkor stb. – Hasonlóképpen: amannak, mindettől, ugyanahhoz stb.
Az avval és azzal, az evvel és ezzel alakváltozatok egyaránt helyesek. Ám csak: azzá,
ezzé."
Ez idézet a Magyar Helyesírási Szabályzatból, és emellett üzenet azoknak, akik falra másznak, meg akik szerint 'szótárilag nem helyes'.
Én is inkább az azzalt preferálom.
az+val=azzal
Nem is gondoltam volna h az avval is hivatalosan helyes változat.
Azzal, sokkal szebben kulturáltabban hangzik mint az avval.
De amitől falnak megyek a nincsen nincs helyett, tv-ben hallottam egy időjárás jelentőtől, tehát gondolom helyes lehet.
00:35 & 07:30
Nyomtam egy-egy zöldpacsit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!