Miért értelmes, helyes az "avval, evvel"? Az alapszó az "az, ez", aminek a "z" betűjéhez hasonul a "val, vel" "v" betűje. Ennyi erővel a "cukovval"is értelmes lehetne a cukorral helyett.
Figyelt kérdés
2010. aug. 29. 19:27
1/8 anonim válasza:
Nyelvtanilag nem helyes. Ez tájszólás.
3/8 anonim válasza:
Ez a kérdés már előkerült párszor. Ne hallgass azokra, akik kizárólag a Bravo magaizonból tanulják az anyanyelvüket. A wiki itt elég jól leírja:
A lényeg, hogy az ez + vel és társaiban néha az előreható hasonulás érvényesül, vagyis a szótő hasonítja a ragot, mint a sajt + val esetében a sajttal. Viszont ugyanilyen helyes nyelvileg a hátraható, mert a mutató névmások TÖBBNYIRE hátrahatóak (ez+ben = ebben, ez+től = ettől).
Tehát az evvel nem hibás, csak az ezzel a gyakoribb. Csa egy bunkó hiszi azt, hogy egyedül az létezik, amiről ő tud, a többi pedig "hibás" meg "paraszt".
4/8 A kérdező kommentje:
Értem már,köszi,erre nem gondoltam eddig!
2010. aug. 30. 14:09
5/8 anonim válasza:
Igen, ezek is helyes formák, csak ritkábban használják öket. Amúgy az én fülemet bántja az avval/evvel.
6/8 A kérdező kommentje:
Az enyémet is,de még a tv-be is ezt hallom gyakrabban,
2010. szept. 1. 16:02
7/8 anonim válasza:
kérdező: én ugyan még soha nem hallottam a tévében az avval-evvel formát, milyen műsorokban tapasztaltad? Pláne, hogy a tizedik ezzel, meg azzal után a következő már nagyon unalmas, nem használják ki eléggé nyelvünk sokoldalúságát...
8/8 anonim válasza:
ja, hogy kötekedjek kicsit: gondolom a tv-beN hallod ezeket gyakran, nem pedig a tv-be :) Az ilyen bosszantóbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!