Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy nevezzük azt, amikor...

Hogy nevezzük azt, amikor valaki a "csinálnék" helyett azt mondja, hogy "csinálnák", helytelenül, a számot és személyt összekeverve?

Figyelt kérdés
2009. jan. 23. 17:56
1 2
 11/15 vav22 ***** válasza:
100%
Én is úgy tudom,hogy nákolás, vagy helytelen ragozás, de azzal én is vitatkoznék, hogy falun talákozni többet vele. Én falun laktam sokáig, már városba és sokkal több várositól hallom...
2009. jan. 24. 11:35
 12/15 anonim ***** válasza:
91%

Bonyolult a magyar nyelvtan, ugyanis ha a "csinálnék" szót (vagy szavat?)a másik formájában használom, akkor mindjárt "csinálnám", nem pedig "csinálném". Ugye? A magyar nyelv útvesztőjében könnyű csapdába esni bárkiről is legyen szó!

-illéspityu-

2009. jan. 24. 12:29
 13/15 A kérdező kommentje:

Ez is igaz, ám, aki születése óta tanulja a magyart, és jár magyar anyanyelvű iskolába, azt gondolom, ha kicsit is figyel nyelvtan órán, akkor talán ezt meg tudja tanulni!

A csinálnám egyébként valóban egyes szám első személy, ám tárgyas, míg a csinálnék alanyi ragozás. Ezzel szemben a csinálnák már többes szám első személy, és tárgyas ragozás.

(nem vagyok magyar tanár, sőt, semmilyen tanár, csak egyszerűen figyeltem nyelvtan órákon)

2009. jan. 24. 19:55
 14/15 anonim válasza:
100%

Biztos elírás, de szeretném kijavítani! :)

A csinálnák - többes szám / harmadik személy! :)

Ők csinálnák meg a tetőt pl.

Amúgy ezen én is sokat gondolkodom, ilyen még a férfinak, férfinek... Vegyes hangzós szavakban ugye bármire végződhet elvileg, de mégis van olyan szó amiben nem tudjuk elfogadni.

A ragozás szabálya hogy magas szórendűhöz magas ragot adunk és fordítva. De a vegyes szavakkal már gond van...

2009. jan. 30. 08:42
 15/15 anonim ***** válasza:
91%
"Nákolásnak" nevezzük. Szerintem egyszerűen csak iskolázottság/talanság kérdése. (Engem személy szerint nagyon irritál.)
2009. ápr. 10. 18:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!