Hogy nevezzük azt, amikor valaki a "csinálnék" helyett azt mondja, hogy "csinálnák", helytelenül, a számot és személyt összekeverve?
Bonyolult a magyar nyelvtan, ugyanis ha a "csinálnék" szót (vagy szavat?)a másik formájában használom, akkor mindjárt "csinálnám", nem pedig "csinálném". Ugye? A magyar nyelv útvesztőjében könnyű csapdába esni bárkiről is legyen szó!
-illéspityu-
Ez is igaz, ám, aki születése óta tanulja a magyart, és jár magyar anyanyelvű iskolába, azt gondolom, ha kicsit is figyel nyelvtan órán, akkor talán ezt meg tudja tanulni!
A csinálnám egyébként valóban egyes szám első személy, ám tárgyas, míg a csinálnék alanyi ragozás. Ezzel szemben a csinálnák már többes szám első személy, és tárgyas ragozás.
(nem vagyok magyar tanár, sőt, semmilyen tanár, csak egyszerűen figyeltem nyelvtan órákon)
Biztos elírás, de szeretném kijavítani! :)
A csinálnák - többes szám / harmadik személy! :)
Ők csinálnák meg a tetőt pl.
Amúgy ezen én is sokat gondolkodom, ilyen még a férfinak, férfinek... Vegyes hangzós szavakban ugye bármire végződhet elvileg, de mégis van olyan szó amiben nem tudjuk elfogadni.
A ragozás szabálya hogy magas szórendűhöz magas ragot adunk és fordítva. De a vegyes szavakkal már gond van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!