Miért írja mindenki helytelenül ly-al a muszáj szót? Honnan ered ez a rossz, téves beidegződés, szokás?
sajnos manapság egyre több ember van, aki szarik a helyesírásra, pedig mint tudjuk a stílus maga az ember.
ha valakinek az alapszavak helyesírása is gondot jelent, akkor tapasztalataim szerint, arra következetetek, hogy az IQ-ja is inkább a padlóhoz, mint a plafonhoz van közelebb...
engem pl. nagyon idegesít, ha vki nem bír helyesen írni, és nem is szívesen kommunikálok vele írásban, mert csak felba..ssza az agyamat...
A muszáj idegen eredetű szó, a német "muss sein" (Ess muss sein.) kifejezésből alakult ki, az idegen eredetű szavak pedig sosem illeszkednek olyan szépen a nyelvbe.
Régebben a ly és j betűink más hangot jelöltek a nyelvben. Ma már ugyanúgy ejtjük a két hangot, de a szóalakokból elég gyakran következtetni lehet arra, hogy melyiket kell használni, ez a módszer pedig félrevezető lehet az idegen eredetű szavaknál. (Jelen esetben is.)
Nem lehet mit tenni, meg kell jegyezni, hogy "muszáj"-nak kell írni, vagy legalább azt, hogy idegen eredetű, ezért nem szerepelhet benne a ly hang.
(OFF Nem tudom, hogy hogy vagytok vele, de engem sokkal jobban idegesítenek a kultÚrált, inteLigens szavak, mert aki ezeket használja, az általában magas lóról, idegen eredetű szavakat használva minősít valakit, miközben a minősítő szavakat le sem tudja írni!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!