Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Van olyan hogy "ez miatt"?

Van olyan hogy "ez miatt"?

Figyelt kérdés
Nekem baromi zavaróan hangzik, írásban még szinte sosem láttam, más emberek viszont gyakran használják. (tanárom is)
2010. dec. 10. 14:11
 1/7 arbeitmachtfrei ***** válasza:
74%
Nekem legalább annyira bántja a fülemet mint a többesszám harmadik személy helytelen használata. lásd:"csinálnák"
2010. dec. 10. 14:17
 2/7 A kérdező kommentje:

"Nekem legalább annyira bántja a fülemet mint a többesszám harmadik személy helytelen használata. lásd:"csinálnák"

"

ezt most nem értem

2010. dec. 10. 14:34
 3/7 anonim ***** válasza:
16%
Az emiatt értelmes, de az "ez miatt" esetében az "ez" mutató névmás, úgyhogy értelmes.
2010. dec. 10. 15:56
 4/7 mimosa válasza:
jelen esetben az "e" is mutató névmás, bár értelmesnek hangzik az "ez miatt" de nyelvtanilag helytelen. A magyar nyelvben sok hasonló eset van amikor a szavak megváltoznak, pl rövidülnek, vagy zöngétlenednek a hozzájuk rakott toldalékoktól. Ahogyan azt sem mondjuk hogy "avval" helyette azt hogy "azzal", úgy itt is az egyszerűség kedvéért "ez miattból" "emiatt" lesz.
2010. dec. 10. 17:00
 5/7 anonim válasza:

Ez miatt, Az miatt : helytelen.

Helyesen: emiatt, amiatt

2010. dec. 12. 19:19
 6/7 anonim válasza:

Nem igaz!!!!

Az ez miatt,az miatt is helyes.

Egyszerűen összeolvadt a kettő,és emiatt,amiatt lett belőle.

Helyes,csak már megszoktuk a rövidebb változatot:)

2010. dec. 21. 11:52
 7/7 anonim válasza:
6-osnak írom: tévedsz, gondolom te sem figyeltél nyelvtan órán. 4-es válaszírónak van igaza. Egyébként azóta gyakori a helytelen mód,mióta a fél ország a fővárosba migrálódott...
2013. ápr. 7. 15:21

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!