Van olyan hogy "ez miatt"?
Figyelt kérdés
Nekem baromi zavaróan hangzik, írásban még szinte sosem láttam, más emberek viszont gyakran használják. (tanárom is)2010. dec. 10. 14:11
1/7 arbeitmachtfrei válasza:
Nekem legalább annyira bántja a fülemet mint a többesszám harmadik személy helytelen használata. lásd:"csinálnák"
2/7 A kérdező kommentje:
"Nekem legalább annyira bántja a fülemet mint a többesszám harmadik személy helytelen használata. lásd:"csinálnák"
"
ezt most nem értem
2010. dec. 10. 14:34
3/7 anonim válasza:
Az emiatt értelmes, de az "ez miatt" esetében az "ez" mutató névmás, úgyhogy értelmes.
4/7 mimosa válasza:
jelen esetben az "e" is mutató névmás, bár értelmesnek hangzik az "ez miatt" de nyelvtanilag helytelen. A magyar nyelvben sok hasonló eset van amikor a szavak megváltoznak, pl rövidülnek, vagy zöngétlenednek a hozzájuk rakott toldalékoktól. Ahogyan azt sem mondjuk hogy "avval" helyette azt hogy "azzal", úgy itt is az egyszerűség kedvéért "ez miattból" "emiatt" lesz.
5/7 anonim válasza:
Ez miatt, Az miatt : helytelen.
Helyesen: emiatt, amiatt
6/7 anonim válasza:
Nem igaz!!!!
Az ez miatt,az miatt is helyes.
Egyszerűen összeolvadt a kettő,és emiatt,amiatt lett belőle.
Helyes,csak már megszoktuk a rövidebb változatot:)
7/7 anonim válasza:
6-osnak írom: tévedsz, gondolom te sem figyeltél nyelvtan órán. 4-es válaszírónak van igaza. Egyébként azóta gyakori a helytelen mód,mióta a fél ország a fővárosba migrálódott...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!