Helyes-e az alábbi mondat (azon túl, hogy "csúnya")? (tanárom szerint nem az)
Tisztelt Tanár Úr!
A volt programozás előadás anyagát felraknák-e a honlapra, mert nem találtam?
"Persze most arra gondolsz, hogy ha valamit ki lehet mondani, akkor miért ne lehetne leírni ugyanúgy, mert sajnos neked nem tanították meg (és ebben csak 20-30%-ban a tanáraid a ludasak), hogy a kettő közt különbség van. "
A tanárok többek között azért nem tanították meg, mert ez az egész etikett kialakulóban/átalakulóban van. Azért azt ne felejtsük el, hogy az e-mailnek (chat, msn, stb.) gyakorlatilag köze nincs a levélhez, és szerintem az élőszóbeli fordulatokat simán le lehet írni bennük.
Most miért replikázol?
Kértél véleményt a leveledről. Megkaptad. Ha ezek ellenére úgy érzed helyesnek, ahogy írtad, miért kérdezted meg egyáltalán?
pffff...
„másrészt végig ötös voltam nyelvtanból.”
Attól még lehetsz egy tapló, hogy bebifláztál pár szabályt.
"Egyrészt a megszólításban már van tisztelet, a megköszönésben úgyszintén."
És ha két simogatás között pofon vágnak, az szerinted rendben van? Előtte meg utána volt kedvesség.
„És ugyan miért ne lehetne kérdő mondatba rejtett felszólítást megfogalmazni?”
Mert bunkóság.
„Amit te írtál: "Kérem, nézzen utána, hogy felekrült-e az anyag." az talán nem felszólítás? :) Méghozzá nem is rejtett.”
Nyilván. Hiszen a kérés az egy udvarias felszólítás. Arra van kitalálva. Hiszen ha valami panaszod van, akkor meg kell kérni, hogy segítsen elhárítani, és ez óhatatlanul egyfajta felszólítási jellegű aktust von maga után. A kérdésben való felszólítás viszont egy alattomos sunyi megoldás, nem egyenes, hiszen úgy szólítasz fel, hogy azt szépen kérdésbe álcázod. Az a tragédia, hogy ezt nem érted. (Mellesleg programozást tanulóként tudnod kell, hogy a „hoznál egy sört?” kérdésre az a válasz, hogy „igen, hoznék, ha <X feltétel teljesül>”, nem pedig az, hogy automatikusan kapod a söröd. Lehet, hogy a feltétel nem teljesült. A tanár ennek fényében is válaszolhatott volna, teljes joggal.)
„A másik dolog, hogy szándékosan egy mondatba szerettem volna sűríteni a közlést és kérést. Se nekem, se neki nincs ideje arra, hogy hosszas leveleket írogasson/ olvasgasson.”
Mert plusz egy mondat olyan sok. Én is egyetemen tanítok, és akármilyen elfoglalt vagyok, jobban szeretem a kerek leveleket. Mellesleg az egy mondatba sűrítésnek sem nyelvtani, sem esztétikai, sem etikai többletértéke nincs, így egy kétmondatos mondanivalót nyugodtan elmondhatsz két mondatban.
„A tiszteletről még annyit, hogy szerintem kölcsönös kellene, hogy legyen, ezért nem tudom milyen alapon oktat ki a válaszlevelében, hogy nem érti a mondatomat.”
Valószínűleg kinyílt a bicska a zsebében (ahogy nekem is kinyílt volna egy ilyen nyegle félig odab.szott kérdés-felszólítás esetén), és megpróbált nevelő célzattal hatni rád. A kölcsönös tisztelet aszimmetrikus rendszerekben (mint a tanár-diák) bizony aszimmetrikusan működik. Sajnos az arcméreted pajzsként hárítja ezeket a nevelési próbálkozásokat. Egyébként nyilván átjött neki az üzenet.
„A tanárok többek között azért nem tanították meg, mert ez az egész etikett kialakulóban/átalakulóban van. Azért azt ne felejtsük el, hogy az e-mailnek (chat, msn, stb.) gyakorlatilag köze nincs a levélhez, és szerintem az élőszóbeli fordulatokat simán le lehet írni bennük.”
Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy focimeccsen kötelező köpködni. Szerintem meg attól, hogy esetleg nem szólnak meg érte, még nem kötelező. Az egész „átalakuló etikett” csak egy süket duma, amivel a bunkóságodat próbálod valahogy szinte már előnyként feltűntetni.
Jajj, te kis 14:44-es!
Bizonyára megsértődtél, mert nem fogadtam el teljes mértékben a válaszodat, sőt még egy smile-t is odaraktam az egyik mondat végére. De mégis mit vársz te, aki egy olyan mondattal indítasz, hogy még általános iskolában meg kéne tanítani a gyerekeket írni-olvasni fogalmazni. Ezen kívül ilyen kifejezéseket használsz, mint: "chat-en nevelkedett fejedben","odab.szott" stb. Ezek után nem tudom miért te oktatsz engem udvariasságról. A válaszod többi részével inkább nem foglalkoznék, mert egyszerűen annyira hülyeségeket irogatsz, hogy ezzel most nem fogom az időmet vesztegetni.
És hogy egyetemen tanítasz? Inkább nem kérdezem meg, hogy melyiken, és milyen szakon, de valami szabadbölcsész szintűre tippelnék.
Tömören ennyi a probléma a válaszoddal.
Kedves kérdező! Szerintem a mondattal az a fő baj, hogy a döcögőssége miatt nehezen érthető. Célszerűbb egy hosszú és bonyolult mondat helyett két rövid, egyszerű, jól érthető mondatot írni. Szerintem az sem gond, ha először van a kérés, utána az indoklás - én is azt szeretem, ha először a lényeget mondja valaki, utána az indoklást. Persze ez függ pl. a tanár életkorától is - egy idősebb tanár számára akár 10 percig is fogalmaz az ember egy kétsoros levelet, hogy rövid is legyen, érthető is, meg udvarias is.
Az tényleg nem szép az említett tanártól, hogy ilyesmi miatt udvariatlanul válaszol, de hát olyan tanárok is vannak, akiknek meg a "jó napot KÍVÁNOK" a mániája. Ez van. Elnézést kérsz és megjegyzed magadnak, hogy legközelebb szebben fogalmazol, ha neki írsz.
Arra is tudok gondolni (főleg az itteni reakcióid után) hogy eleve könnyen felkapod a vizet, és a tanár már ez alapján elkönyvelt, azért ugrik a legkisebb udvariatlanságra. (De persze nem ismerlek, nem látok beléd stb.)
"e valami szabadbölcsész szintűre tippelnék."
Természettudományos szakon. A többivel nem foglalkozom, felesleges időpocsékolásnak tartom.
"mert nem találtam?"
Ez olyan mintha a tanártól akarnád megtudni, hogy megtaláltad e, vagy nem.
Valóban nem egy fogalmazási műremek, amit alkottál, de a többi javaslatba is bele lehet közi akkor már.
Azért nehéz mutatvány egyébként, mert igazából afféle "oldalbabökés" a levél tartalma, akár hogy is nézzük. Megígért valamit, és nem teljesítette, te meg megpróbálod szépen figyelmeztetni, de a figyelmeztetés, az figyelmeztetés, mindig van egy kis kínos mellékzöngéje, ha hallgató szájából hangziuk el tanár felé.
"l/ Tisztelt Tanár Úr! A multkori programozás anyagát szeretném ha fel tetszenének tenni a honlapra, mert szerintem még nics ott, ugyanis nem találtam."
Teccikelni az óvónénit, a nagymamát és a 80 éves szomszéd nénit illik, mással szemben tolakodás. Talán még a tegezésnél is gázabb, főleg egy egyetemen.
2/Tisztelt Tanár Úr! Kérem szíves segítségét, hogy a multkori programozás anyaga felkerüljön a honlapra. Mivel nem találtam, szerintem még nem sikerült feltenni.
Ebben nekem kicsit sok a "forró kása kerülgetés", ráadásul a kérem szíves segítségét, az eléggé ilyen három lépés távolság karótnyelt alásszolgája stílus, ezzel szemben a "szerintem még nem sikerült feltenni" épp hogy a közvetlenkedés és a beszélt nyelv irányába csúszik el, ráadásul eléggé ejnyebejnyézősen hangzik. Amikor úgy mondjuk, hogy valakinek nem sikerült valami, hogy közben tudjuk, hogy meg sem próbálta még valószínűleg (pedig elvárható lett volna), az általában "beszólás" akar lenni. Például: "úgy látom, még mindig nem sikerült kitakarítani a konyhátokat".
3/ Tisztelt Tanár Úr! Nem találtam a honlapon a legutóbbi programozás anyagát. Amennyiben azért nem találtam,mert még nincs ott, kérem szíves segítségét.
Megint a "kérem szíves segítségét", konkrét kérés helyett. Pedig mennyit köntörfalazol előtte...
4/Tisztelt Tanár Úr! A multkori programozás anyaga miatt kérek Öntöl segítséget, hogy az mielőbb felkerüljön a honlapra, ugyanis nem sikerült megtalálnom.
Ez inkább tartalmilag fals egy kicsit, nem te pakolod fel a honlapra és nem ehhez kérsz segítséget, hanem azt szeretnéd, hogy ő tegye fel.
Nem sikerült megtalálnom - itt is kicsit közvetlenkedős, de legalább nem beszólós, hisz saját magadra vonatkozik.
5/Tisztelt Tanár Úr! Nem tudom, hogy miért nem találtam meg a honlapon az utóbbi programozás anyagát. Lehet, hogy én rontottam el valamit, vagy még nem került fel. Ezért kérem szíves közbenjárását.
Kérem szíves közbenjárását... még a szíves segítségénél is ködösítősebb. Nem üzleti megbeszélés készül, ahol lobbizni (közbenjárni) kell, hanem egy nagyon konkrét teendőről van szó, egy adott anyag feltöltéséről egy adott honlapra.
Egyébként meg amíg csak addig jut el az olvasásban a leendő szíves közbenjáró, hogy "Nem tudom, hogy miért nem", addig valami lehordást vetít elő az agya, mert az szokott így kezdődni.
6/Tisztelt Tanár Úr! Mivel a honlapon nem találtam meg a legutóbbi programozás anyagát VESSZŐ (a szerk.) feltételezem VESSZŐ + esetleg HOGY (a szerk.) nem is került fel. Megkérem KÉREM (a szerk) Önt VESSZŐ + esetleg HOGY (a szerk.) segítsen nekem, hogy az anyagot feltöltsék VESSZŐ és tegyék hozzáférhetővé.
feltöltsék és hozzáférhetővé tegyék
VAGY
töltsék fel és tetyék hozzáférhetővé
Megkérem Önt, hogy ... távozzon. Ezt a mondatot így szokták befejezni, vagy hasonlóan. Meg nélkül sokkal udvariasabb, sőt, tulajdonképpen Önt nélkül az igazi. "Kérem, segítsen nekem azzal, hogy..." vagy csak "Kérem, tegye meg ezt vagy azt".
Szerintem ha hivatalos levelet (e-mailt) ír az ember, akkor általában célszerű azzal kezdeni, hogy konkrétan tisztázod, hogy
1. Mit szeretnél elérni
2. Mi a probléma, milyen egyéb dolgok vannak, amiket közölni, tudatni akarsz.
Jelen esetben
1. Azt szeretnéd, hogy a tanár tegye fel az anyagot a netre, vagy hogyha már megpróbálta, akkor nézzen utána, hogy miért nincs fent mégsem.
2. Ha a tanár megígérte az évfolyamnak, akkor két lehetőség van. Vagy nem tette még fel, mert elfelejtette, ill. nem volt alkalma, vagy úgy gondolja, hogy felte(tet)tte, de mégsem sikerült neki.
Ez utóbbi esetben nyilván nem szeretnénk az előzővel megvádolni. Viszont az előző esetben az utóbbira vonatkozó kérésből ugyanúgy rá fog jönni, hogy fel kell tennie.
Természetesen lényeges, hogy udvariasak legyünk, tehát ne csak közöljük, hogy hé nincs fent, hanem kérjük meg szépen, hogy nézze meg, hogy miért nincs fent.
És mindezt innentől kezdve a lehető legtömörebben, hivatalnokzsargonból ellesett feltevésre kerül és kérem alásszolgája közbenjárását fordulatok nélkül.
Ja, hopsz, és kifelejtettem, hogy nem személyes szívességet kérsz, hanem az évfolyam nevében egy anyagot, amire később a számonkéréshez szükségetek lesz.
Például:
Tisztelt Tanár Úr!
A honlapon sajnos nem találtam meg a legutóbbi programozás előadás anyagát.(Esetleg egy tiszteletkörben még kifejtheted, hogy mik a tippjeid, miért nincs ott: megjelenítési probléma, nem a szokásos helyre rakták, lenyelte az adminisztráció, nem volt ideje a tanárnak... csak hogy éreztesd, nem feltétlenül a tanárt akarod hibáztatni, te csak az előadás anyagot szeretnéd) Kérem, legyen szíves ellenőrizni, hogy sikerült-e a feltöltése!
Köszönettel az évfolyam nevében (vagy más, hasonló tartalmű elköszönés)
Blabla Jóska
De a legjobb sunyikédréssel megoldani:
Tisztelt Tanár Úr!
A honlapon sajnos nem találtam meg az előző előadás anyagát. Ugyanott kellene keresnem, ahol a korábbiakat, vagy van másik mappa is, ahol a kurzussal kapcsolatos anyagok vannak?
(Köszönöma, tisztelettelblabla).
Aztán ezekbe is bele lehet kötni.
Mint mondtam, erre a helyzetre nincs igazán elegáns megoldás, mert a szituáció nem elegáns.
Közi-kötni
nna, én a nagy gépelésmájsztró...
bocsi :(
Ehhe-ehhe. Hát nem ezt javasoltam én is? Csak van itt valaki, aki hozzám hasonlóan gondolkozik:
01:06-os
Tisztelt Tanár Úr!
A honlapon sajnos nem találtam meg a legutóbbi programozás előadás anyagát.(Esetleg egy tiszteletkörben még kifejtheted, hogy mik a tippjeid, miért nincs ott: megjelenítési probléma, nem a szokásos helyre rakták, lenyelte az adminisztráció, nem volt ideje a tanárnak... csak hogy éreztesd, nem feltétlenül a tanárt akarod hibáztatni, te csak az előadás anyagot szeretnéd) Kérem, legyen szíves ellenőrizni, hogy sikerült-e a feltöltése!
Köszönettel az évfolyam nevében (vagy más, hasonló tartalmű elköszönés)
Blabla Jóska
Saját:
Tisztelt Tanár Úr!
Sajnos nem találom a honlapon a legutóbbi programozás előadás anyagát. Kérem, nézzen utána, hogy felekrült-e az anyag.
Köszönettel: XY
Én mondjuk az „évfolyam nevében” dolgot nem erőltetném, csak ha tényleg felkért az évfolyam, ugyanis elég gáz, ha 20-an írnak az évfolyam nevében. Abból rögtön kiderül, hogy mindenki csak önnön fontosságát akarta tupírozni, azaz kvázi hazudott.
A javaslatok értelmezésével-elemzésével is egyet értek. Kár, hogy senki nem érti kettőnkön kívül az egészet.
Szerintem egyébként a szituáció olyan amilyen, szinte mindig van egy legelegánsabb megoldás. Ez a szituáció még csak nem is nagyon kínos, egy sima hibabejelentés. (Kínossá akkor válhatna, ha például kiderülne, hogy a kérdező volt béna (mert végig ott volt az anyag), mégis pökhendi módon nekiállt követelőzni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!