Hogyan írjuk helyesen? "A nyakad" vagy, "A nyakadat"
Figyelt kérdés
ápr. 20. 16:25
2/15 anonim 

válasza:

Elvileg mindkettö helyes, de az elsö formánál figyelni illik, hogy ne legyen félreérthetö a mondanivaló.
3/15 anonim 

válasza:

Én pl. választékosabbnak érzem a rövidebb formát ebben is. Meg a felszólító módú egyes szám második személzű igealakoknál is a rövidebb a szebb szerintem. Tehát egy versbe soha nem írnám azt, hogy “fogjad a kezemet”, hanem csak azt, hogy “fogd a kezem”.
5/15 A kérdező kommentje:
Igazad van,
Köszönöm!
ápr. 20. 17:59
6/15 anonim 

válasza:

3-as: elvileg igazad van, ogy a rövid forma szebben hangzik, de itt is regentegszer van olyan kérdés, hogy mivel a rövid formát használja valaki, nem derül ki, ki az alany és ki a tárgy a történetben
7/15 anonim 

válasza:

6-os: Egy példa: a húgom bántja az anyám - ebböl nem derül ki, ki bánt kit!
8/15 BringaManó 

válasza:

Mindkettő helyesen van írva, hiszen mondani is helyes mindkettőt.
Tárgyesetben sokszor nem kötelező a tárgyrag, ez jellemzően E/1 és E/2-ben van így (ki ne törjem a nyakam; ki ne törd a nyakad), de T/1-ben és T/2-ben is előfordul (ki ne törjük a nyakunk; ki ne törjétek a nyakatok).
Pl. a Dicsőséges nagyurak-ban: "Itt a kezünk, nyujtsátok ki / Kezetek."
9/15 anonim 

válasza:

Nagy ritkán valóban értelemezési problémát okoz a rövid alak használata, de szerintem megéri a “kockázatot”, mert ez tényleg hungarikum.
10/15 anonim 

válasza:

Birtokorképzõ után elhagyHATó a tárgyeset jele. Nem kötelezõ elhagyni, ezért nyakam - nyakamat, apám - apámat, magam - magamat, nyakam - nyakamat, stb mindkettõ lehet helyes a mondat tárgyának.
Persze ha félreérthetõvé teszi a mondatot, akkor inkább kerüljük. Pld.: Anyám apám verte. (Ki vert kit?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!