Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyik a helyes? A mérőszám...

Melyik a helyes? A mérőszám és a mértékegység KÖZÉ nem kell szóköz vagy igen? Pl: 9dl vagy 9 dl? 900W vagy 900 W? Magyarországon hogyan kell helyesen írni? Külföldön mások a szabályok vagy ez szabványos a civilizáltnak nevezett világban?

Figyelt kérdés

szept. 21. 13:44
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

"A mértékegységnek a jelét szóköz választja el az előtte levő számtól, például: 100 km, 1 kg, 10 kWh, 120 km/h, 220 W. Kivétel a fok jele a geometriában, például: 45º, 90º."

[link]

szept. 21. 13:58
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Általában kell, kivéve ilyen béna mértékegységjeleket, mint a % (százalék) vagy ° (fok), ' (perc), " (másodperc vagy col),…

[link] enwp.org/International_System_of_Units#Lexicographic_conventions

A Wettl–Mayer–Szabó-féle LaTeX kézikönyv 7.6. alfejezete pedig képletekben a \, TeX-paranccsal elérhető közt javasolja a számérték és a mértékegység közé (én meg úgy általában logikusabbnak tartom a mértékegységek jelét mindig képletbe rakni, szóval én mindig ilyen közt teszek be).

szept. 21. 14:01
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
A gyakorin néha tudatosan egybeírom azért, hogy a korlátozott szövegszerkesztési lehetőségek mellett rendezettebbnek tűnjön egy képlet írásos formája, vagy ne ugorjon el a mértékegység jele a számérték mellől a következő sorba. Ez persze sohase megy az érthetőség rovására, éppen ellenkezőleg!
szept. 21. 22:17
 4/7 BringaManó ***** válasza:
100%

#2-eshez apró pontosítás: a % jel nem mértékegység, de valóban azt is szóköz nélkül írjuk.

természetesen érdemes a mértékegységekhez nem törhető szóközt alkalmazni, és ha van belőle keskenyebb, akkor akár azt...

a LaTeX-könyvben valóban sokszor a \. jelenik meg, de van, ahol sima nem-törhető szóközt (~) említ a mértékegységek elé:

"Ha nem akarjuk, hogy egy adott szóköznél eltörjön a sor, a törhetetlen szóközt kell használnunk, melyet a ~ karakter jelöl. Többek között nevek rövidítésénél, mennyiség és a mértékegység között, uralkodók sorszáma és neve között, mondatkezdő ’A’ betű után használjuk"

---

#3: helyes!, alkalmazd azt, amit jobbnak látsz, nem kell mindig a szabályzatot követni, a célszerűség fontosabb. az AkH nagyon ritkán kötelező. :-)

szept. 21. 23:18
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat.
szept. 22. 09:21
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

> „vagy ne ugorjon el a mértékegység jele a számérték mellől a következő sorba.”

Itt a szerkesztőben nekem működik (a Windowsban) az Alt+0160-nal elérhető törhetetlen szóköz. Most egy mondatban is kipróbálom.

(Ha összehúzzuk a böngésző ablakot, akkor a „Most-egy-mondatban is-kipróbálom.”-ban a kötőjelek helyére raktam ilyet. De kipróbálhatjuk a 11 km-rel vagy a 42 db-bal is.)

Nyilván nem kötelező használni, csak érdekességként írom, meg kíváncsi is vagyok, hogy működik-e tényleg egy hozzászólásban. A GyK szeret belenyúlni néha a szövegbe…

szept. 22. 22:44
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Hát, nem nyert… Egyrészt nem működik az ablak összehúzása, másrészt a telefonomon eltörve látom a 11 km-t. Akkor tárgytalan… Bocs!
szept. 22. 22:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!