Melyik a helyes? A mérőszám és a mértékegység KÖZÉ nem kell szóköz vagy igen? Pl: 9dl vagy 9 dl? 900W vagy 900 W? Magyarországon hogyan kell helyesen írni? Külföldön mások a szabályok vagy ez szabványos a civilizáltnak nevezett világban?
"A mértékegységnek a jelét szóköz választja el az előtte levő számtól, például: 100 km, 1 kg, 10 kWh, 120 km/h, 220 W. Kivétel a fok jele a geometriában, például: 45º, 90º."
Általában kell, kivéve ilyen béna mértékegységjeleket, mint a % (százalék) vagy ° (fok), ' (perc), " (másodperc vagy col),…
[link] enwp.org/International_System_of_Units#Lexicographic_conventions
A Wettl–Mayer–Szabó-féle LaTeX kézikönyv 7.6. alfejezete pedig képletekben a \, TeX-paranccsal elérhető közt javasolja a számérték és a mértékegység közé (én meg úgy általában logikusabbnak tartom a mértékegységek jelét mindig képletbe rakni, szóval én mindig ilyen közt teszek be).
#2-eshez apró pontosítás: a % jel nem mértékegység, de valóban azt is szóköz nélkül írjuk.
természetesen érdemes a mértékegységekhez nem törhető szóközt alkalmazni, és ha van belőle keskenyebb, akkor akár azt...
a LaTeX-könyvben valóban sokszor a \. jelenik meg, de van, ahol sima nem-törhető szóközt (~) említ a mértékegységek elé:
"Ha nem akarjuk, hogy egy adott szóköznél eltörjön a sor, a törhetetlen szóközt kell használnunk, melyet a ~ karakter jelöl. Többek között nevek rövidítésénél, mennyiség és a mértékegység között, uralkodók sorszáma és neve között, mondatkezdő ’A’ betű után használjuk"
---
#3: helyes!, alkalmazd azt, amit jobbnak látsz, nem kell mindig a szabályzatot követni, a célszerűség fontosabb. az AkH nagyon ritkán kötelező. :-)
> „vagy ne ugorjon el a mértékegység jele a számérték mellől a következő sorba.”
Itt a szerkesztőben nekem működik (a Windowsban) az Alt+0160-nal elérhető törhetetlen szóköz. Most egy mondatban is kipróbálom.
(Ha összehúzzuk a böngésző ablakot, akkor a „Most-egy-mondatban is-kipróbálom.”-ban a kötőjelek helyére raktam ilyet. De kipróbálhatjuk a 11 km-rel vagy a 42 db-bal is.)
Nyilván nem kötelező használni, csak érdekességként írom, meg kíváncsi is vagyok, hogy működik-e tényleg egy hozzászólásban. A GyK szeret belenyúlni néha a szövegbe…
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!