Jelentkezem vendégeimmel, vagy jelentkezek vendégeimmel? Melyik a helyes?

Mindkettő helyes, a nyelvhasználat valóságától elrugaszkodik, aki azt mondja, hogy valamelyik nem helyes, vagy nem illik használni. A nyelvet nem akadémiákon kitalált szabályok, hanem a működőképesség alakítja.
Ha holnap az MTA kinyilvánítja, hogy a helyes alak a "jelentkezek", akkor az lesz a helyes? És ha évente váltogatják, akkor évente változik, hogy mi a helyes? Nem. A ezt a nyelvhasználók döntik el.

Még egy kis adalék: nekem a nyolcvanas-kilencvenes években ezerszer elmondták az iskolában, hogy eszem, nem eszek, iszom, nem iszok, de a ható igéket a tanároknak se jutott eszébe így ragozni, senki nem mondta, hogy végre ihatom egy kis vizet, vagy hogy Pistike ihatik. Ezt már akkor se használtuk így, néhány évtizeddel korábban jóval gyakoribb volt. (És persze nem az indította el a változást, mert az akadémiai fejesek így döntöttek.)
1-es voltam

#4: meg a feltételes és a felszólító mód :-)
(innám egy kis vizet, igyék egy kis vizet)
#2: "Ha holnap az MTA kinyilvánítja, hogy a helyes alak a "jelentkezek", akkor az lesz a helyes?"
akkor igen. :-) – de attól még nem fogunk mindig úgy beszélni. (ahogy nem is mindig írunk helyesen, pedig arra is ki van találva egy "szabvány")

Amit anyanyelvi beszélō rendszeresen úgy mond, az helyesen van mondva.
Én úgy mondom, hogy “jelentkezem, iszom egy pohárral, eszem egy kockacukrot” stb. Azért, mert az iskolában megtanították, hogy az ikes igéknek nincs alanyi ragozású alakjuk jelen időben, kijelenő módban, egyes szám első személyben. Pont. A művelt köznyelvben így van. A műveletlenben meg nem így van. Egyes tájnyelvekben sem így van és ahogy tapasztalom, már kopik ki a nyelvhasználatból ez a “szabálytalanság”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!