Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Cz-vel kezdődő nevet hogy...

Cz-vel kezdődő nevet hogy rövidítünk, C. vagy Cz.?

Figyelt kérdés

tegnap 12:50
A kérdező szavazást indított:
Cz.
C.
12 szavazat
 1/8 anonim ***** válasza:
86%
Mivel nincs a magyar ábécében "cz" betű.
tegnap 13:03
 2/8 anonim ***** válasza:
90%
Mivel a jelenlegi magyar ABC nem ismeri a cz betűt, így egy alkalmi névsoron a "C." is megteszi rövidítésnek. Bár egy díszes könyvborítón inkább a "Cz." verziót használnám.
tegnap 13:04
 3/8 A kérdező kommentje:
Érdekes, én pont arra jutottam közben, hogy Cz. A tulajdonnév szerintem megőrizheti az eredeti írásmódját, s mivel a keletkezésekor a cz egy kétjegyű betű volt, így szerintem a rövidítése is szükségszerűen ez.
tegnap 13:28
 4/8 anonim ***** válasza:
85%
Igen, ezért említettem a könyvborítót, hisz ott a historikus formát illik preferálni!
tegnap 13:33
 5/8 anonim ***** válasza:
92%
#3 A nevek megőrizhetik az eredeti írásmódjukat, de ennek ellenére nem foglalkozunk azzal, hogy az eredeti keletkezésük helyén és idején milyen ábécé volt érvényes milyen betűkkel. Cholnoky nevét hiába ejtjük csolnokinak, betűrendbe sorolásnál is úgy lesz kezelve, mintha a neve elején különálló lenne a "c" és a "h" (ellenben a "cs"-vel kezdődő vezetéknevek a "c" után jönnek, ahogy a magyar ábécében is a "cs" a "c" után jön, Csepregi Éva hátrébb van a névsorban, mint Cukor István).
tegnap 13:59
 6/8 anonim ***** válasza:
56%

Tán helyhiány nem engedi a két karaktert? Vagy van valami előírás, hogy a hivatalos ábécére kell szorítkozni? Mert ha nincs, én bizony mennék a fejem után, és a józan ész úgy diktálja, hogy ott egy "cz" van, akkor is, ha a maiak már hülyék ehhez, és épp oly érzéketlenek, mint műanyag tokos teliablak a szecessziós házon.

De végső soron annak nézz utána, azoknak mi a flúgja, akiknek szánod, amit alkotsz, és ahhoz igazodjál.

tegnap 18:59
 7/8 anonim ***** válasza:

"Tán helyhiány nem engedi a két karaktert? Vagy van valami előírás, hogy a hivatalos ábécére kell szorítkozni?"

Úgy en block a magyar írás (milyen meglepő) a magyar ábécé betűi alapján szerveződik, az emberek monogramját meg tipikusan a családnév és a keresztnevek első betűi alkotják.

tegnap 20:43
 8/8 2*Sü ***** válasza:

Analóg példa: Eötvös Loránd, akinek a vezetéknevét úgy ejtjük, hogy „ötvös”.

A róla elnevezett egyetem rövidítése ELTE és nem EÖLTE. A kiejtése is „elte” és nem „ölte”.

ma 01:07

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!