Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért beszél valaki egyes...

Miért beszél valaki egyes szám 3. személyben (ő) magáról?

Figyelt kérdés
Ismerek olyat, de szerintem sokunknak van olyan ismerőse, aki E/3-ban beszél magáról. Az én ismerősöm folyamatosan. Például: "Papának fáj a feje." "Mama most nem ér rá, dolga van." vagy: "Pista most nem érzi jól magát." Ilyenkor mindig magára gondol, magáról beszél. Miért beszél magáról valaki E/3-ban?
dec. 1. 21:33
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom. Én E/2-ben szoktam szidni magam. 😅
dec. 1. 21:42
 2/10 anonim ***** válasza:
16%

> „Az én ismerősöm folyamatosan. Például: »Papának fáj a feje.« »Mama most nem ér rá, dolga van.«”

Ha néha papának, néha mamának képzelni magát, akkor az tényleg probléma…

De egy ok, hogy valaki E/3-ban beszéljen magáról például az lehet, hogy nem akarja elárulni, hogy ő csinált valamit. Például, ha leverem a cserepet, akkor inkább úgy kezdtem, hogy „valaki leverte a cserepet,…”

dec. 1. 22:03
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert a megszólítotthoz kisgyerekhez képest fogalmaz. Hs nekem mobdaná, byilván nem így tenbe.
dec. 1. 22:57
 4/10 anonim ***** válasza:
Ő ezt honnan tudhatná?
dec. 2. 06:51
 5/10 anonim ***** válasza:
Gyerekeknél az anyanyelv tanulásának első éveiben van egy ilyen időszak, hogy E/3-ban beszélnek magukról. Szerintem a felnőttek csak alkalmazkodnak ehhez.
dec. 18. 12:53
 6/10 A kérdező kommentje:
Alkalmazkodnak ehhez, de 40-50-60 évesek is?
dec. 18. 19:44
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha azt akarják, hogy a gyerek megértse őket, akkor szükségképpen igen. Minek beszéljenek hozzá akadémiai nyelven?
dec. 19. 20:41
 8/10 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy nem voltam egyértelmű, de a kérdésem inkább arra vonatkozik, hogy miért beszélnek felnőttek egymás között így.

Vagy inkább "Miért beszél Marika néni Pista bácsival így?"

Természetesen nem a gyarekekkel való kommunikáció kapcsán merült fel bennem.

dec. 19. 20:58
 9/10 anonim ***** válasza:
Mert valaha volt gyerekük és beragadt. Egyébként ez nagyon gáz, pszichológiai írásoknak is témája, hogy van ilyen jelenség, hogy elkezdenek a szülők így beszélni egymáshoz, amikor nekik meg kellene őrizniük a felnőtt párkapcsolati szintet a kommunikációban is.
dec. 20. 07:07
 10/10 gungasam ***** válasza:
Valószínű, hogy "lemegy a szintjére" valakinek, aki talán jelen sincsen...Egyedül élőknél előfordulhat a magánytól vagy ki tudja , magának beszél...
dec. 20. 22:43

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!