Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miére jó a szótagolás?

Miére jó a szótagolás?

Figyelt kérdés
Az iskolában rengeteget tanultuk de nem emlékszem hogy kellett volna. Ennyi év után úgy látom másra nem jó, mint ha valaki költőnek akar menni, akkor hasznára válik, de normál halandó ember számára semmi haszna. Elválasztáshoz jó, de évtizedek óta nem választottam el, mert a Word-ben csak galiba van vele meg egyébként is a sorkizárt szöveg óta mi értelme? Kézzel meg hosszú szövegeket ki ír manapság? Senki...

nov. 18. 21:30
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
75%
#6: Könyvet ma már keveset olvasnak, viszont sokkal többet lógnak okostelefonokon, amik kisebbek, mint egy A5-ös könyv..
nov. 19. 17:48
 12/14 anonim ***** válasza:
0%
#7: az alaknak nincs mérete. Helyesen: "kis méretű".
nov. 21. 12:19
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem máig fontos a kézzel írás, legalábbis én szoktam.

Eredetileg nekem úgy rémlik, hogy a szavak összetételét tanultuk a szótagolással, hogy könnyebb legyen majd betűkre bontani őket. Rendszerszemléket. Pl. ha a ci-ca 2 pött, a csil-lám-pó-ni pedig 4, akkor egyből következtethetsz arra, hogy a hosszabban kimondott szavak hosszabbak lesznek leírva is, és vica versa. (Vegyük pl. ezzel szemben a japán kanjikat, ahol egy kanji jel akár 3 szótagot is takarhat.) Valahogy meg kell barátkoznia egy gyereknek ezzel az ömlesztett betűhalommal.

Ráadásul abban a korban szükség van a ritmusérzék erősítésére. Általában minden mindennel összefügg, mint ahogy a mozgásfejlődés hat az agyi fejlődésre, a ritmusérzéknek is nagy jelentősége lehet. Ennél pontosabbat sajnos nem tudok, de érdemes lehet ezirányban elkezdened a kutatást.

nov. 22. 03:10
 14/14 BringaManó ***** válasza:
67%

#3: tkp. csak félig irónia: én elhiszem, hogy nem mindenki szeretne "okos" (művelt, tájékozott, iskolázott, olvasott) lenni, és aki nem szeretne, azt sajnos nem is tudom meggyőzni róla, hogy az jó. :-(

(pedig tudni kéne kedvet csinálni hozzá, és vannak, akiknek ez jól megy, de én nem tartozom közéjük.)

sokszor szoktam különféle szmájlikat használni – egyesek szerint túl sokszor is –, de ebben az esetben direkt nem tettem: akinek inge, nyugodtan vegye magára, vegye komolyan, akinek nem inge, az meg nevessen rajta – mindkettő "legitim" hozzáállás.

nov. 22. 22:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!