Hogyan szótagolom el helyesen a Betti szót? Be-tti vagy Bet-ti?
#2: ott szótagolás nincs, ott elválasztás van... :-P
(vö. vasút, rendőr és társaik)
@ BringaManó
Szerintem a kérdezőnek ez egy kis segítség a jövőben, ha egy két szótagú szó problémás lehet.
#4: ke-ve-red, ő Det-ti. :-)
Bet-ti pe-dig Er-zsé-bet.
#5: kétségtelenül segítség az elválasztásban (sőt gyanítom is, hogy a kérdező erre volt kíváncsi, csak nem jól fogalmazott) – én csak arra bátorkodtam utalni a magam sajátos módján, hogy a szótagolás és az elválasztás nem (vagy legalábbis nem mindig) ugyanaz. néhány példát felvillantva:
– a vasút, a rendőr összetett szó, szótagolva: va_sút, ren_dőr, de elválasztása: vas-út, rend-őr;
– a megint lehet összetett szó is, de szótagolva mindenképp me_gint, az elválasztása viszont attól függ: egyszerű szóként ('ismét' jelentésben): me-gint, összetett szóként ('megdorgál' jelentésben): meg-int;
– a partja, mondja nem összetett szó, de mivel összeolvadás van benne [partya, mongya], szótagolva: par_tja, mon_gya, de elválasztása: part-ja, mond-ja;
– a millimétert legtöbben rövid l-lel ajtik, ezért a szótagolása nyilván: mi_lli_mé_ter, de elválasztása: mil-li-mé-ter (ld. 226/e);
– a madzag-ot sokan úgy szótagolják, hogy mad_zag, és bár 1984-ig az elválasztása is ez volt, ma már helyesen: ma-dzag (ld. 227.);
– az idegen szavakat sokszor az idegen nyelvi intuíciónknak megfelelően szótagoljuk, pl. de_mo_kra_ta, in_struk_tor, kom_presz_szor, Bel_grád, de az elválasztásuk mégis szabályosan: de-mok-ra-ta, inst-ruk-tor, komp-resz-szor, Belg-rád (ld. 231.)
[ez az alulvonásos jelölés nem hivatalos, csak most nem jutott eszembe jobb :-)]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!