Mik azok a magyar helyesírás alapelvei?
A magyar helyesírás alapelvei
A kiejtés elve: azt jelenti, hogy ahol lehet, az írás a kiejtést követi, ilyenkor egy adott szóban minden hangnak egy betű felel meg. A helyes kiejtés igen fontos ennél az alapelvnél, gondolj csak a rövid–hosszú magánhangzók írására!
A szóelemzés elve:azt jelenti, hogy a toldalékos szavakban a szótő írása segítse a szótő felismerését, minél inkább tükrözze, hogy a különféle szóelemek hogyan építik fel a szavakat és hozzák létre azok jelentését. A szavak szóelemek szerinti írása megfelel helyesírásunk értelemtükröző tulajdonságának is.
A hagyomány elve:azoknak a szavaknak a helyesírását védi, amelyeket a helyesírás többi alapelve nem tud megmagyarázni. Ilyenek például a régi helyesírású családnevek (Kossuth, Eötvös, Gaál stb.) és az ly-os szavak. A magyar helyesírás bizonyos esetekben a hagyományt követi a mai hangjelölési rendszer, azaz a mai kiejtés, illetőleg a szóelemzés ellenében.
A hagyomány érvényesülése ennél természetesen jóval szélesebb körű a helyesírásban.
#4: Ez valami vicc volt?... :-o
Kérlek, próbáld meg magyarul is leírni, amit szerettél volna, hátha a fenti a bice-bóca mondatokat félreértettem (– ez az egyetlen reményem, nem adom fel...).
mondtam én...
mi az az "előíró nyelvészet"? egyszer mondj már erre valamit, vagy mutass egy linket, vagy bármit, azon túl, hogy hajtogatod, hogy "létezik"...
nem baj, ha hülyeség (majd megnézzük, és eldöntjük, hogy értelmes-e az adott definíció/leírás/ember/weboldal/könyv/akármi) – csak valami legyen már, lécci-lécci! csak hogy értsem, miről beszélsz, legyen valami kiindulási alap. kösz előre is.
egyelőre sajnos csak hajtogatsz valamit, amiről még nem derült ki, hogy micsoda, csak annyi sejthető, hogy a nyelvekkel foglalkozó tudománynak volna valami véleménye (vagy előírása?) arról, hogy az egyes természetes nyelveknek hogyan kell(?) működnie, eldöntené ez a tudomány(!), hogy a nyelv elemei közül mi az, aminek helyes(? helyénvaló? illendő? hasznos? szabályos?) benne lennie, és mi az, ami helytelen (? nem oda illő? nem szép dolog? haszontalan? szabálytalan?).
de az is lehet, hogy teljesen tévúton vagyok.
őszintén remélem, hogy most végre fény derül mindenre!...
háát, saaajnos ma sem tudtuk meg, miféle tudomány ez. :-(
azóta is hiába keresem, nem lelem, ahogy az előíró fizikát meg az előíró biológiát meg az előíró vegyészetet meg az előíró csillagászatot és társaikat sem... :-/ hova bújtak ezek a tudományágak? :-((
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!