Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mi a csuda az a felkérdezni?

Mi a csuda az a felkérdezni?

Figyelt kérdés

(Tudom, nem helyesírás, de a Nyelvek rovatba sem illik.)

Az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban hallom az egyes tévés hír- és háttérműsorokban, hogy valakit felkérdeztek. Ez mégis honnan jön? És lekérdezni nem szoktak? Vagy bekérdezni?

szept. 26. 14:32
 1/9 Telelő Teve ***** válasza:
58%

Azt jelenti, hogy az újságíró csak olyan kérdéseket tesz fel, amit az interjú alany szeretne. Nem izzasztja meg nehéz, kibontandó területekkel, kerüli a kínos témákat, a szájába adja azt a választ, amit mindenki hallani szeretne.

Pl.:

-Kedves Szoboszlai Dominik, nagyon szépen küzdöttetek - bár a németek ma jobbnak bizonyultak. Ugye azért nem adjátok fel?

-Köszönjük a szurkolóknak, nem adjuk fel!

Normál esetben az újságírónak nem kell hosszasan megfogalmazni a kérdéseit és nem kell arra sem utalnia, hogy milyen választ szeretne. Mikor egy tanár feleltet az iskolában ott is van, hogy valaki magától végigdarálja Magyarország 13. századi történetét meg vannak diákok akiket fel kell kérdezni a kettesért, hogy ugye 1241-től 1242-ig tartott a tatárjárás?

szept. 26. 14:49
 2/9 anonim ***** válasza:
81%
Ha szó szerint megtanulandó dolog van, azt szoktam felkérdezni a fiamtól. (Memoriter, vers.) Lekérdezni egy adatbázisból szoktam adott elemeket. Bekérdezni nem szoktam.
szept. 26. 15:42
 3/9 anonim ***** válasza:
93%
Az első válaszoló definíciója az "alákérdez" szóra (is) illik.
szept. 26. 16:27
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A "felkérdez" szó a rendőrségi, bűnügyi zsargonban pl. jelentésekben, jegyzőkönyvekben kb. olyan értelemben szokott előfordulni, hogy valakit valamilyen kérdésben konkrét színvallásra hívnak fel. Pl.: "Mit tett azután, hogy a támadó egy marék áfonyával suhintott Ön felé?"
szept. 26. 16:52
 5/9 anonim válasza:
100%
A negyedik válaszoló írt jót, a felkérdezés épp az alákérdezés ellentétét jelenti. Tehát nem szimpátiainterjúról van szó, hanem olyanról, ahol a riporter "keménykedik".
szept. 29. 21:54
 6/9 anonim ***** válasza:
73%

"Az első válaszoló definíciója az "alákérdez" szóra (is) illik." CSAK arra illik. Amit #1 leírt, az az alákérdezés definíciója.

A felkérdez jelentését #4 írta le jól. Bele kell érteni egy ilyen felszólító, számonkérő jelleget. Pl.: Felkérdeztem a fiamat, hogy hová tűnt a pénz a tárcámból." Mondjuk én nem nagyon szeretem ezt a kifejezést, de ez már szubjektív.

szept. 29. 23:15
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Amit #2 írt, az meg a kikérdezés.
szept. 29. 23:16
 8/9 BringaManó ***** válasza:
77%

#5-6-7-tel értek egyet:

#1: manapság nem ebben az értelemben használják (pl. a sajtóban), hanem épp ellenkezőleg: alaposan "bekérdez", kínosat kérdez, "erőset" kérdez...

elég, ha beírod a gugliba, hogy "felkérdezte", és máris láthatod a mai helyzetet a cikkek címében, nálam ezekkel kezdődik a találati lista:

[link]

Magyar Péter felkérdezte Pintér Sándort a kórházi káosz miatt

[link]

A Tisza Párt politikusa keményen felkérdezte Orbán Viktorék államtitkárát az Európai Parlamentben

[link] Zelenszkijt, ez lett a veszte – ez állhat a nagy port kavart menesztés mögött

[link]

Felkérdezte Orbánt az ellenzék a parlamentben

[link]

David Pressman keményen felkérdezte Orbán Viktort

[link]

Magyar Péter felkérdezte a belügyminisztert az egészségügyről és a kórházak állapotáról

[link]

Cseh Katalin felkérdezte Magyar Pétert

----

btw ugyanez a kérdés többször felmerült a Szószátyár-fészbukcsoportban is:

[link]

(nem mai téma, jobbára 5-6 évvel ezelőtti posztok...)

----

ahogy #3-as mondja, valószínűleg az alákérdezéssel lett összetévesztve.

#2: amit te írsz, az nálam is "kikérdez", de lehet, hogy valaki (pl. te) erre is a felkérdez szót használja. nem tilos, csak esetleg egyesek fülében furcsa lesz. :-)

de azért ne felejtsük, hogy a "régi" értelme éppen ez volt ennek a szónak:

[link]

"1. (ritka, régies) Kikérdez. Felkérdezi a leckét."

(ez a "fel" talán azzal van egy "családban", hogy "FELmond(ja a leckét)", és talán azzal is, hogy a tanár "FELszólítja", akit kikérdez...)

Ha nem erről van szó, hanem valódi kérdésről, arra is van jelentés a szótárban:

"2. (tájszó, elavult) Megkérdez vkit, kérdéssel fordul vkihez.  Én Toldy Ferencet … felkérdeztem, ez azt felelte, hogy joga van Eggenbergernek protestálni. (Arany János)"

Érdekes, hogy ha megfigyeljük, akkor a mostanában használatos jelentés (ld. a fenti idézeteket) vehető e két (korábbi) jelentés "egyesítésének" is: amikor valakit ma felkérdeznek a politikában, az egyrészt egy erős, valódi kérés/kérdés (ld. szótári 2. jelentést), másrészt általában számonkérés is (kvázi egy "lecke" számonkérése, ld. szótári 1. jelentés), ahogy a #6 is említette a "felszólító, számonkérő jelleget".

szept. 30. 02:41
 9/9 anonim válasza:
0%

"Tudatosítsd le."

(Aki annyira lent van, hogy a tudatalattija is feljebb látszik.)

dec. 13. 20:17

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!