Miért hagynak el emberek toldalékokat a szavak végéről?
Érdekes a kérdésed. Nekem épp az tűnt fel mostanában, hogy mennyien tesznek indokolatlanul tárgyragot a szavak végére :)
De valószínűleg mindkettőre az autocorrect a magyarázat.
Figyelmetlenségből? Bezavar az autocorrect?
Lehet bármi. Én nem látok sok ilyet.
Sokan mobilt használnak, gyorsan írnak, aztán vagy nem olvassák vissza a választ, vagy nagyon felületesen mielőtt elküldik, ekkor átsiklanak a hibák felett, amit gyakran az autocorrect okoz.
A másik meg, ami nálam előfordul, hogy amikor valamire minél pontosabban szeretnék válaszolni, akkor menet közben egy-egy mondatrészt átírok amikor eszembe jut valami, vagy jobb megfogalmazást találok, és van hogy visszaolvasásnál 1-1 szó felett elsiklik a szemem. Persze nem olyan formában, ahogy a te példádban van, hanem 1-1 szó egy hosszabb szövegben, de mégis előfordul. Akkor szokott feltűnni, ha utólag visszaolvasom a választ, hogy ott egy ragozási hiba.
Engem az irritál amikor a "folyamatosan" szót lerövidítve a "folyamat" szót használják helyette.
Példamondat: Folyamatosan rád gondolok.
Ehelyett: Folyamat rád gondolok.
Azon túl, hogy a folyamat mást jelent, ha nem akarja kimondani/kiírni az egész fene hosszú szót, van egy csomó rövidebb szinonimája.
#6: @folyamat:
Itt nem írásbeli "spórolásról" van szó, mert akik így írják, azok így is mondják.
(A posztban viszont, ha jól értem, írásbeli jelenségről van szó(?))
"Azon túl, hogy a folyamat mást jelent"
Ezek szerint most már ezt is jelenti.
Mármint már évek óta, pl. itt egy négy évvel ezelőtti Szószátyár-poszt, éppen erről (sok kommenttel):
"van egy csomó rövidebb szinonimája"
Mondj néhányat, kérlek!
(Bár attól, hogy vannak szinonimái, még használható ez is – gazdagodik a nyelvünk, hurrá! :-)
"Mondj néhányat, kérlek!"
Állandóan, mindig, szüntelen, egyre (csak), folyton.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!