Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért ezt a változatot használ...

Miért ezt a változatot használják a könyvben?

Figyelt kérdés

Most olvasom "A suttogó" című könyvet, és észrevettem egy dolgot. Idáig nem nagyon figyeltem erre, csak kb. most, szóval nem tudom, hogy más könyv melyik verziót használja.

Fel vs Föl

Tudomásom szerint mindkettő helyes, de a "föl" változat régiesebb, viszont a könyvet nálunk 2019-ben adták ki, mégis csak ezt olvasom:

- föl

- nem nézett föl

- én vittem föl (az emeletre)

- föl-le cipelni

A fordító ezt a változatot kedveli? Vagy a könyvekben alapból ezt használják? Nincs semmi bajom vele, csak érdekel a téma.

aug. 1. 21:52
 1/6 anonim ***** válasza:
91%

A "föl" nem régies, hanem Dél-Alföldön elterjedt tájnyelvi szóhasználat.

Másrészt meg a magyar nyelvben eleve rengeteg "e" hang van, az "ö"-s változatok használatával dallamosabb, változatosabb lesz a hangzása.

aug. 1. 22:12
 2/6 anonim ***** válasza:
66%
Minden esetben a "föl" van használva? Arra gondolnék, hogy fele-fele arányban van a szövegben, hogy ne legyen annyi szóismétlés.
aug. 1. 23:42
 3/6 A kérdező kommentje:
2/ Kb. 40. oldalt olvasom, és idáig CSAK "föl" volt.
aug. 1. 23:46
 4/6 anonim válasza:
85%
Én ebben semmi furcsát nem látok, régieset se, népieset se.
aug. 1. 23:54
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Ahonnan a fordító származik, ott ezt a változatot használják az emberek. Ennyi, semmi más. A fordító nyilvánvalóan a saját maga által használt verziót érzi természetesnek és helyesnek.

Pl. a keleti tájszólásokban (pl. Szabolcs, Erdély) azt mondják, hogy "kell legyen". Az ország nagyobb részén "kell lennie", vagy "kell, hogy legyen". Így a magyarok nagy része elég idegesítőnek, magyartalannak tartja a "kell legyen"-t. (Annak ellenére, hogy az is helyes, csak sokaknak szokatlan, mert náluk ez a verzió nem használatos.)

Ebből adódóan, ha a fordító keleti származású, meg a könyvkiadó semelyik döntéshozóját nem idegesíti különösebben ez a verzió, akkor a könyvben úgy fog szerepelni, hogy "kell legyen".

De itt lehetne még példának említeni, hogy sok helyen a zsidók, svábok, tótok mamának hívják az anyjukat. Az ország legtöbb lakója viszont a nagyanyját hívja mamának. Tehát, hogy hogyan fog szerepelni egy könyvben, az is attól függ, hogy ki fordította, lektorálta, stb. az adott könyvet.

aug. 2. 07:35
 6/6 BringaManó ***** válasza:

Szerintem is a "fel" a "hivatalosabb", úgy értem, hogy talán bizonyos "hivatalos" ízű szövegekben (tehát nem irodalomban, hanem pl. jogszabályok szövegében, ilyesmikben) azt preferálják.

De ha szépirodalomról, hétköznapi beszélgetésről, újságcikkekről, mezei internetes tartalmakról van szó, akkor simán jó a föl is, nem mondanám régiesnek, csak kicsit ritkább, és ezért egy picit talán furcsa lehet, sokaknak megüti a szemét, pláne ha nagy mennyiségben látják (ahogy neked is, Kérdező :-).

Amúgy ha valamire két szó van, akkor az a természetes, hogy ne maradnak "egyenrangúak", hanem az egyik lesz a szokványos, "normális" (standard) szó, a másik pedig valamilyen szempontból kicsit eltérő lesz, de az változó, hogy ez a "másik" régiesebb/irodalmiasabb lesz, vagy népies, tájnyelvi ízű, vagy hivatalos, "bikkfanyelvű", vagy épp alpári, trágár...

aug. 4. 15:38

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!