Értelmes ez a mondat?: Vidd be a ruhaszárítót, mert beesi az eső!
Szokatlan megfogalmazás, de mindenki megérti, hogy mire gondoltál.
Szokásosabb megfogalmazások:
Vidd be a ruhaszárítót, mert ráesik az eső!
Vidd be a ruhaszárítót, mert megázik az esőtől!
Vidd be a ruhaszárítót, mert megázik az esőben!
A mondat értelmes, de a kérdezett szó nem az. Nincs ilyen szavunk, hogy "beesi". Van "beesik", amikor valami valahová szabad eséssel bejut, sok esetben szűk helyre jut be.
Helyes változat:
... vedd úgy, hogy elismételtem amiket 3-as írt.
Az ehhez hasonló "be" kezdetű szavaink főként igék, cselekvést kifejező szavak és nem eseményeknél használjuk: bead, beadvány, beajánl, beakad, beállít, beázik, bebizonyít, bebugyolál, beburkol, bebútoroz, stb.
Talán a "belep" szóval keveredett az elképzelés, ezt így csak tippelni lehet, de nincs ilyen szavunk, hogy "beesi", se "megesi" vagy hasonlóak.
Ezeket tudod használni, vagy tudja az akitől ered:
elázik
megázik
átázik
eláztatja
Nyilván a mondatot hozzá igazítva.
Néhány példamondat: Elázik a levesben a tészta. Elázik a papírcsónak. A vízben elázott a szappan. A sok esőben elázott a széna. Alaposan megázott a föld. Megáztak a virágok. Nem vitt esernyőt, megázott a nagy záporban. Úgy megázott, hogy facsarni lehetett a vizet a ruhájából. Ruhája átázik az esőben. Cipője átázik a sárban. A talaj egészen átázott. A mennyezet átázott az esőtől. (a magyar nyelv értelmező szótárának példamondatai)
#5 Valóban a behavaz mintájára a beesi logikus lenne, de mégsem használjuk. Pedig az időjárással kapcsolatban is lehetne még ilyeneket találni; beborul az ég.
Nemrég hallottam egy ötévestől: "szomorú vagyok rád", nyilván a "mérges vagyok rád"-ból alkotta, teljesen logikus, mégis jót mosolyogtunk rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!