Kell-e a mondatba vessző? „Nekem sem jó(,) és neked sem”
Ha igen, miért? Ha nem, miért nem?
Hogyan elemeznétek ezt a mondatot?
Milyen fajta mondatrésznek számít a „nekem” és a „neked” a mondatban?
Felfoghatjuk hátravetett mondatrésznek az „és” utáni részt, akkor meg kell a vessző.
Szerintem ez tipikus határeset, akárhogy döntesz is, meg lehet ideologizálni az írásmódot.
1. Ha az és azonos szerepű mondatrészek között van (közkeletű kifejezéssel élve felsorolásban), akkor az és elé nem kell vessző (A magyar helyesírás szabályai 11. kiadás 247. pont). Pl:: Hozd magaddal a kirándulásra a sátrat és az elemlámpát!
e-nyelv.hu
nekem, neked - személyes névmás
nekem és neked - birtokos jelző
Kinek nem jó? nekem és neked.
Birtokos jelző nem akkor lenne, ha úgy kérdeznénk, hogy kié? Ezek inkább határozók, de hogy azon belül milyenek, ahhoz nem vagyok elég bölcsész… (Mondjuk, részeshatározóra tippelek. A szófajuk valóban személyes névmás, de az most mindegy.)
A 10:48-asnak igaza van, nem árt hivatkozni az idevágó szabályt (és akkor már az aktuálisat):
[link] AkH.¹² 248. d)
Ez tipikus határeset. A 11. szabályzatban ez szemléletesen volt megfogalmazva: „Sokszor meglehetősen nehéz eldönteni, hogy az és, s, meg, vagy kötőszóval kapcsolt rész önálló tagmondat-e: Bevágta az ajtót, és dühösen elrohant. De: Hirtelen fölugrott és elrohant. Ilyenkor az írásjelhasználat ingadozhat.” A 12. szabályzat idevágó szövege szerintem kevésbé szemléletes.
A lényeg: felfogható két tagmondatnak vagy hátravetett mondatrészes szerkezetnek (ezeknél kell vessző), illetve egyszerű felsorolásnak is (ilyenkor nem kell vessző).
Mondd ki magadban, ha a megkívánt hangsúlyozás miatt tartasz rövid beszédszünetet, akkor tedd ki a vesszőt, ha nem, akkor ne. Egyik megoldás sem hibás.
segítsetek, mert nem értem, hogy hogyan tud ez NEM hátravetett lenni...
(a "jó" az állítmány, ugye)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!