Mely helyekre kell vesszőt tenni az alábbi mondatokban? Miért?
Saját megfogalmazott mondataim:
„Szükség esetén a jel aznapi érvényessége telefonon is jelölhető észrevehető helyen tartózkodó jegyzettömbfelirat formájában.”
„Szükség esetén a jel aznapi érvényessége telefonon is jelölhető észrevehető helyen tartózkodó jegyzettömbfeliratként az alábbi példában leírt formában.”
Könyvben olvastam:
„Miután kiléptek az ajtón, Upeksha Ranatunga megköszörülte a torkát.”
A kérdéseim:
- Az „észrevehető helyen tartózkodó jegyzettömbfelirat formájában” milyen típusú mondatrész? Mi a megnevezése? Miért kell, illetve miért nem kell vesszőt tenni elé? Milyen ehhez hasonló esetek vannak, amelyeket a megfelelő vesszőhasználat érdekében fontos észben tartani?
- A második mondatban hova kell vessző és miért? Milyen mondatrész? Stb.
- (harmadik mondat) Időhatározó mondatrészek elé/mögé milyen esetekben kell és milyen esetekben nem kell vesszőt tenni?
Válaszként AkH pontokat is elfogadok. Szoktam azt is nézegetni.
Ha esetleg valami hülyeséget állítottam, azért szíves elnézéseteket kérem. A válaszokat és a válaszolók szakértelmét előre is nagyon szépen köszönöm.
“ Az „észrevehető helyen tartózkodó jegyzettömbfelirat formájában”
Formájában- itt módhatározó mint mondatrész.
Az X helyen tartózkodó (!) jegyzettömbfelirat értelmezhetetlen.
Lévő.
Megjegyzem, az első és második mondatod értelmezhetetlen. Fogalmazd át rövidebben, tömörebben, logikusan.
“Miután kiléptek az ajtón, Upeksha Ranatunga megköszörülte a torkát.”
Azért kell vessző, mert alárendelt, összetett mondat, 2 tagmondatból áll ez esetben.
Miután…., (akkor)….
Nincs ott az”akkor” utalószó, de értelemszerűen segít az elemzésben, utal arra, hogy az alárendelés időhatározói, és a 2. tagmondat a főmondat.
Hogy mikor és hova kell vesszőt írni a mondatrész elé, vagy után, az a mondat tartalmától, szerkezetétől függ.
Egyszerű mondat bővítményeként pl. halmozott mondatrészek közé;
összetett mondatban a tagmondatok határán.
Javaslom, vedd elő a nyolcadikos nyelvtankönyvedet.
Mi az, hogy értelmezhetetlen? A „tartózkódó” helyett a „lévő”-t még megértem, de a többi az csak szimpla szövegértés.
Van még olyan más típusú időhatározói melléknondat, ami elé/mögé szintén vesszőt kell tenni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!