Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » „B-betű” vagy „B betű”?

„B-betű” vagy „B betű”?

Figyelt kérdés
Hogyan írjuk helyesen és miért?
márc. 19. 01:32
1 2
 11/16 BringaManó ***** válasza:
76%

A magyar helyesírás szabályai

Tizenkettedik kiadás

MTA / Akadémiai kiadó, 2015

márc. 23. 15:21
 12/16 BringaManó ***** válasza:
43%
XD valaki jól megnyomta a pirosat, mert válaszoltam a kérdésre. :-))) váljék egészségére! :-) <3
márc. 23. 16:44
 13/16 anonim ***** válasza:
48%

Az a betű nagyon szép, de a b nem tetszik, mert fordítva is lehet írni és olyankor a b d. Könnyen összetévesztem a d és a b betűt.

(1) Az A betű nagyon szép, de a B nem tetszik, mert fordítva is lehet írni és olyankor a B D. Könnyen összetévesztem a B és a D betűt.

(2) Az "a" betű nagyon szép, de a "b" nem tetszik, mert fordítva is lehet írni és olyankor a "b" "d". Könnyen összetévesztem a "d" és a "b" betűt.

(3) Az „a” betű nagyon szép, de a „b” nem tetszik, mert fordítva is lehet írni és olyankor a „b” „d”. Könnyen összetévesztem a „d” és a „b” betűt.

---

Az (1) jelölésmód nem nyert. Látható, hogy ellentétet okoz a nagybetűs reprezentáció.

A (2) változat már nyerő. Ugye mennyivel másabb, olvashatóbb, ha idézőjelezve van? Ennek egy másik variácója a (3)-as, amiben macskakörmözés van. Ízlések és pofonok, hogy ki melyiket kedveli jobban.

Használható a szövegformázás is (az oldalon nincs lehetőség illusztrálni), de több gond is van vele.

- A dőlt betűzés nem mindig tűnik ki eléggé a szövegből, főleg ha nem megfelelő betűtípust választott hozzá a szerkesztő. Könnyű szemmel elsiklani felette.

- A kövérrel kiemelés, maradjunk annyiban, hogy csúnya a kérdésben szereplő esetre és nem is feltétlenül lenne érthető azonnal a miértje, úgy tűnhet, mintha szerkesztési hiba lenne.

- Kisbetűzés, latin betűzés. Tudományos anyagokban talán, de a kérdésben szereplő esetben nem látom miért lenne jó ez. Miért írnám latin betűvel a "b"-t és a többit?

Teljesen fordítva ülünk a lovon, mert ez nem helyesírási kérdés, hanem tipográfiai. Én kazuális jelölésmódnak az idézőjelezést tartom jónak, univerzálisnak, viszont az tényleg igaz, hogy könyvekben inkább a dőlt betűt szeretik alkalmazni, mert ott fontos az összkép.

Ez pont olyan, mint hogy párbeszédeket a magyar nyelvű könyvekben általában kötőjellel jelölik, az angol meg csak simán bevágja a szöveg közepébe egy vesszővel (ami egyébként szerintem csúnyább, de ott ez a konvekció alakult ki).

márc. 23. 17:54
 14/16 anonim ***** válasza:
Egyébként mi az az "r-betűzés"? Erre nem bírok rájönni...
márc. 23. 17:55
 15/16 BringaManó ***** válasza:
43%

#14: "mi az az "r-betűzés"? Erre nem bírok rájönni..."

Nem tudom. Hol olvastad?

márc. 24. 00:11
 16/16 BringaManó ***** válasza:
59%

#13: "A (2) változat már nyerő. Ugye mennyivel másabb, olvashatóbb, ha idézőjelezve van? Ennek egy másik variácója a (3)-as, amiben macskakörmözés van. Ízlések és pofonok, hogy ki melyiket kedveli jobban."

Persze minden „ízlés dolga”, de ha nagyon szabályosan szeretnéd, akkor azért a 240/j elég konkrétan eligazít, hogy melyiket válaszd:

"Az idézőjel lehet: „ ” (macskaköröm) vagy » « (lúdlábidézőjel). Az első idézőjel az alapforma, a második általában idézeten belüli idézőjel, például: Jókai írja: „Ahogy a halászok mondják: »beszél a víz«”. Az idézőjel páros írásjel. Alapformájában a kezdő idézőjel mindig alsó, a berekesztő idézőjel felső helyzetű. [...]"

- - -

"- Kisbetűzés, latin betűzés. Tudományos anyagokban talán, de a kérdésben szereplő esetben nem látom miért lenne jó ez. Miért írnám latin betűvel a "b"-t és a többit?"

Mi az a latin betűzés? Úgy tudom, hogy latin betűket használunk alapból is... A latin betűzéskor még latinabbul írunk?...

- - -

"párbeszédeket a magyar nyelvű könyvekben általában kötőjellel jelölik"

mármint gondolatjellel

"az angol meg csak simán bevágja a szöveg közepébe egy vesszővel (ami egyébként szerintem csúnyább, de ott ez a konvekció alakult ki)."

(mármint konvenció)

márc. 24. 00:21
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!