Valóban megváltoztak iz igekötökre vonatkozó egybe ill. külön írási szabályok?
Az iskolában legfeljebb elrettentő példaként írják így. Elég baj, ha a hülye munkatársad gyerekének ez marad meg az egész magyarórából.
A helyesírás szerintem tipikusan az a terület, amit nem lenne szabad úgy tanítani, hogy a helytelen alakokat is leírva látja a gyerek - még feladat szintjén sem (pl. javítsd ki a helytelen alakot, karikázd be a jót, stb). Így is alig olvasnak, de ha feladatban leírva látják, a végén még az a kép ugrik be...
A magyar helyesírás szabályai az elemi logika alapján születtek.
elmegyek
el fogok menni
menj el
Az interneten csak a hivatalos szabálykönyv a mérvadó.
Az újságírók 90%- a félanalfabéta. Hemzseg az összes portál a nyelvhelyességi és helyesírási hibáktól.
"Az interneten csak a hivatalos szabálykönyv a mérvadó."
ez elég furcsán hangzik, nem értem...
mi az, hogy "az interneten"?...
(– "az interneten" fent van az irodalom, dalszövegek, műszaki leírások, fórumok, facebook-twitter-insta, GYK és még millió dolog, az egész életünk... (majdnem))
mi az, hogy "csak a hivatalos szabálykönyv"?...
(– van másmilyen is? mi a "hivatalos"?)
mi az, hogy "mérvadó"?...
(– máshogy nem szabad írni "az interneten"? vagy nem érdems? vagy nem illik? vagy mit jelent ez?...)
Ha esetleg arra gondoltál, hogy "ahogy a sok hülye az interneten írja", akkor ez – ha jól értem – nem a komoly híroldalakra, tudományos művekre vonatkozik, hanem ahogy az emberek egymással bezsélgetnek a kommentszekciókban, fórumokon, egyéb kötetlen helyeken. Ezeken a helyeken viszont nem kell helyesen írni, semmi sem kötelezi rá az embereket, és sokszor nem is volna észszerű minden szabályt betartani, pl. azért, mert nem is tudják az emberek betartani, hiszen sokan nem ismerik őket. Ettől még jogukban áll beszélgetni a neten – az írás mindenkié! "Mindenki másképp csinálja", ki-ki képességei és igényei szerint...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!