Hogy van helyesen? Infulenza vagy imfulenza?
14 Elolvastad 12-t? Ő a német jelentésről írt, ezért linkeltem német oldalt.
FEltételezem, jobban tudják a német jelentést mint mi, nemnémetek.
12/16 Én is szeretném kendet ezennel ugyanígy értő olvasásra illetve a féreértések átlátásaára sarkallni. Mivel ezek szerint nem vagyok elég öreg és nem urlom eléggé a magyar nyelvet, korábban a gripáról, mint román szóról írtam, hogy "hasonló mint a német grippe".
Fogalmam nem volt, és az életben nem hallottam, hogy magyaroknál, a (talán dunamenti svábokon kívül) használná, vagy használta volna a szót, és ezt kend sem tetszett írni, így joggal gondoltam, hogy az általam felvezetett grippe, mint német szóra gondol.
#16: "azt is tudom, hogy az orosz nyelvben is az influenzára használják a “гриппе” szót"
igen, de egyébként szerintem te is eltévesztettél valamit, mert ha jól tudom, a magyarban is az influenzára (és esetleg más hasonlókra) használják a grippét, a torokgyulladásra az anginát mondják, illetve mondták. nem azzal keverted össze?
De igen, vsz. igazad van. A mai orvosi szóhasználatban nem nagyon van meg. Én gyerekkoromban hallottam “lekicsinylő” kontextusban a gyerekorvostól, aki valami ilyesmit mondott anyámnak, nincs itt semmi baj, csak egy kis grippe lesz, Esztikém! Aztán lehet, hogy anyám mondta, hogy csak torokgyulladás, mikor megkérdeztem, mi az a gjippe, anyu?
A angina szó nem használatos a mai orvosi nyelvben torokgyulladás értelemben, mert olyan kórállapotokra tertogatjuk az anginát, amikor az oxigénellátás inszuficienciája miatt érez szorító fájdalmat a beteg. Ugye ott van a viszonylag közismert angina pectoris, de van angina abdominalis is olyan hasi vérkeringési zavarok jelölésére, amik nem járnak végleges érelzáródással, hanem csak átmenetiek, vagy oldhatók gyógyszere úton. De én is hallottam már idegen nyelvi környezetben az angina szót torokgyulladás értelemben használni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!