Extra profitadó, vagy extraprofit-adó?
Én beírtam az egybe vagy különbe, és csak a kérdésben feltett két variációt dobta.
Az “extra profitadó” biztosan nem helyes, mivel nem a profitnak egy extra, plusz adójáról van szó, hanem az extraprofit, tehát kiemelkedően nagy profit adójáról.
Sztem a helyes az “extraprofit adó”, kötőjel nélkül.
#7 "google szerint soha sehol nem írták még egybe."
nem tudom, ezt hogy csináltad, az én guglim 20 ezer feletti találatot mond...
"Amúgy a szótagszámnak ehhez semmi köze."
akkor érdemes lenne megismerkedned a [link] ponttal.
#1-eshez kiegészítés: az egy régi tanács, 2015 óta már nem a 138-as, hanem a 139-es ennek a szabálynak a sorszáma. :-)
amúgy tartalmilag szinte ugyanaz maradt, egy apró változással: ha -i képző van a szó végén, azt ma már ugyanúgy nem kell figyelembe venni, mint a ragokat, jeleket.
→ híradástechnikai, munkaerőpiaci, szakközépiskolai (AkH12)
(korábban az ilyet kötőjelezni kellett: kerékpár-javítási (AkH11)
7: a google sokszor nem jó tanácsadó a helyesírás terén, mert nem azt mutatja, hogy mi a helyes, hanem azt, melyik változatot hányan írták le.
Az egybeírás elrontása, szerintem, egy gyorsan terjedő és viszonylag új jelenség. Talán az angol hatása lehet, hogy az emberek az összetett szavak tagjait különírják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!