Szerintetek ez a helyesírási teszt könnyű?
Büszkélkedem, sőt, már-már visszataszítóan dicsekszem: [link]
(fejből ;-)
A kérdésedre: nyilván nem könnyű, hiszen ezeket a népnek szóló, szívatós teszteket nyilván a "legnehezebb" (vagyis legkönnyebben elrontható) szavakból állítják össze, így ha valakinek a helyesírás pont nem az erőssége, akkor könnyen el fog rontani egy csomó kérdést. (Ez nem egy iskolai nyelvtanóra szintű kérdéssor, de nem is az a célja, mint annak.)
Hogy a nehéz teszteken belül ez éppen egy különlegesen nehéz-e? Szerintem nem, inkább közepes (különben én is buktam volna pár kérdést). De igazából ez akkor fog kiderülni, ha sokan megírják ide az eredményüket, és összehasonlítod velük a te titkos eredményedet... ;-)
Amúgy úgy látom, hogy már a kitöltéskor is megmutatják egy pillanatra, hogy melyik választ hány százalék választotta, így ez is már egy kis információ lehet, sőt talán vigasztaló is... ;-)
#1: Én is próbáltam ilyeneket kiszúrni (nyilván én is örömmel belekötök ilyenekbe, ha tudok :-D), de ebben nem sikerült hibákat találnom.
Majd egyszer írd meg, légyszi (vagy magánban), kíváncsi vagyok. :-)
Persze olyan előfordulhat, hogy egy-egy összetett szó különírva is értelmes – speciálisabb kontextusban –, pl. a királyvíz a szokásos értelmében egybeírandó, bár mondhatom azt is, hogy "ebben a fürdőben nagyon király víz van!" Ha egyértelműnek vehető, hogy mi a szokásos használat, és mi a speciális, akkor én nem hibáztatom a helyesírási teszteket összeállítókat. Ugyanígy például a "kétgyerekes apukát" is egyértelműen ilyen formában fogadnám el jó megoldásnak, pedig elvileg lehet különírni is: "két gyerekes apuka" (mint 'két darab infantilis apuka').
édes víz (pl. cukros)
édesvíz: <A tengerek sós vizével ellentétben> olyan víz, amely igen kevés oldott sót tartalmaz (pl. az esővíz, források, kutak, patakok, folyók, tavak vize).
#4: Ha az ilyen tesztekben a helyesírási szótárakban megtalálható szavakat szokták helyesnek elfogadni, persze mindenki úgy ír ahogy akar, írhatod bulldognak a buldogot, csak akkor itt hibás lesz a válaszod, és a nyelvtandolgozatban is kapsz egy hibapontot – de kb. ennyi a hátránya, amúgy írd bárhogy nyugodtan. Licenc dettó.
#5: Oké, erre mondtam, hogy ez nekem nem gond. Érti mindenki, hogy melyikről van szó.
(amúgy én is kreatívan ki tudok találni ilyen egybe/különírási ellenpéldákat, de ettől még világos, hogy "mire gondolt a költő" :-)
Ez nem érettségi vizsga, és nem matekteszt, hanem helyesírási – ezek a tesztek pedig ilyenek.
"Belekötni" persze én is tudok bármibe, pl. a "buldog találkozó" is "helyes", mert: "A kutyám nagyon szívesen részt vett volna a környékbeli társaival egy buldogtalálkozón, de mivel egy buldog találkozó szervezésére képtelen, nekem kellett megszerveznem helyette."
Ugyanígy: "Vjacseszlav Mihajlovics Molotov koktél vagy egyéb ital rendelése helyett inkább csak beszélgetett a nővel a bárban."
Valamint: "Ilyen ocsmány, ormótlan konténer város közepére nem való, ezt használják inkább a külvárosi ipartelepeken!"
Továbbá: "Kedves uram, mutatom a kínálatot: van háromféle hüvelykbeosztású mérőszalagunk, két centis, meg egy olyan, amelyiknek az egyik oldala ilyen, a másik olyan."
Az Olimpia pedig lehet nagybetűs is a mondat elején, ahogy a Covidos is.
(– de ettől kinek jobb?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!