Nagy-Budapest, nagy-budapesti, nagy budapesti, nagybudapesti Vagy hogyan?
A "Civil a pályán" c. 1951-es zseniális filmben többször is elhangzik a "nagy Budapest illetve a "nagy budapesti" kifejezés.
Fogalmam sincs, hogy ezt abban a korban hogyan értelmezték. Miért volt így megcímkézve? És persze ezt most hogyan kell helyesen írni? Bocsánat, akkoriban hogyan kellett ezt helyesen írni?
Szövegkörnyezet, a filmből, 50 percnél, Latabár-Soós jelenet, majd a gyűlésen Görbe János szól.
"- Jajj, igaz, kérlek, egy leveled volt Lajos bácsinál.
- Olvasd fel.
- A nagy-budapesti üzemek MHK felelősei értekezletet tartanak. Egyúttal alkalmat kívánnak adni az elvtársaknak, hogy az új Népstadion építkezését megtekintsék. Értekezletünket ott a helyszínen fogjuk megtartani.
Óriási!
- Barátom... Az új Népstadion!
- Én azér hívattalak ide benneteket, hogy ti is erőt és lelkesedést merítsetek ebből a hatalmas alkotásból! Bejelentem az elvtársaknak azt is, hogy Nagy-Budapest üzemei atlétikai versenyt rendeznek, az MHK-ban feltűnt sportolók részvételével."
Szóval ebben a szövegkörnyezetben, amikor ugye a "Vörös Traktor", az "Újpesti Selyemgyár", és a "Turbina" képezik a nagy budapesti gyárakat, akkor a fentebbi esetben mit értenek "nagy budapesti" és "Nagy-Budapesti" alatt a rákosi korszakban és mi a helyes írásmódja? Valaki tudja?
Nem a mai értelmezés alapján, hanem akkoriban. Ma nem is értem mi az a "Nagy-Budapest" ha egyáltalán jól írom, hiszen egyszerűen csak Budapest van, de akkoriban kisebb volt, talán Csepel se volt még Budapesti kerület, meg más mai sem.
#8: "amikor felolvasta Latabár a levelet, nem lehetett eldönteni, hogy az a nagy budapesti vállalatokat jelenti, vagy a NAGY BUDAPEST-i vállalatokat. :)"
Jó, de ennek már nincs köze az íráshoz, a hangsúlyozáson múlik. Ahogy írtad, én azt gondoltam, hogy egybemondta a "nagy-budapesti"-t, és ha így van, akkor egyértelmű. Ha különmondta (volna), akkor meg a szövegkörnyezetből, a helyzetből lehetett egyértelmű. (valószínűleg az akkori nézők mind jól értették :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!