Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Szlovákiából vagy Szlovákiáról?

Szlovákiából vagy Szlovákiáról?

Figyelt kérdés

Sziasztok, Szlovákiában lakom, de Budapestre fogok költözni pár hónapon belül, és amikor ez a téma előkerül, sajnos sohasem tudom, melyik a helyes válasz: Szlovákiából költözöm Budapestre vagy Szlovákiáról költözöm Budapestre? Az én füleimnek mindkettő helyesen hangzik, de gondolom valamelyik nem lesz az.

Köszi!

2023. okt. 19. 22:25
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

19:

"a föld utótag miatt. (a <bármilyen>földben elég fura lenne :-)"

Ó, igazad van! 🤦‍♀️ Nem értem, miért nem esett le. "Thaifóldből" legfeljebb zombik másznának elő. xd

"vagy inkább 3900 szigetről, közte négy nagy..."

Upsz, ezt se tudtam. Azt hittem, hogy az egész egyetlen nagy sziget, vagy kettő.

2023. okt. 30. 12:18
 22/25 anonim ***** válasza:
És nyilván mellényomok, föld helyett fóldot írva. Bárcsak lenne szerkesztés!
2023. okt. 30. 12:19
 23/25 anonim ***** válasza:

Az egy dolog, hogy a Mo-on lakó magyaroknak egyértelmű, hogy "Szlovákiából".

De ettől még elképzelhető, hogy a Szlovákiában lakó magyarok közt van ilyen közhasználatú változat, hogy "Szlovákiáról". (A Magyarországról mintájára.) Ezt az ottaniak tudják megmondani.

Példának Beregszász esetét említeném.

Egy mo-i magyarnak egyértelmű, hogy Beregszászról jön, Beregszászra megy. De a beregszászi emberek, ha nem tévedek, mind úgy mondják, hogy Beregszászból jön, Beregszászba megy.

2023. nov. 5. 17:41
 24/25 anonim válasza:
#8: a mai fiatal szlovákok sem értik meg a cseh nyelvet. Teljesen más a kettő. Általában az idősebb középosztályok értik egymást.
2023. nov. 11. 13:53
 25/25 A kérdező kommentje:

24/ Nem tudom, hogy mondjam el, de ez egyszerűen...nem igaz :D Mondjuk úgy, hogy Csehország gazdagabb ország Szlovákiánál. Ott sokkal több filmet/sorozatot forditanak cseh nyelvre. Igazából, alig vannak filmek szlovák nyelvre forditva. Mármint, vannak azért, de kevés, csehül sokkal több van. És az összes szlovák csehül nézi a filmeket. A könyvekkel is ugyanez a helyzet.

Vannak talk showek, ahol szlovákok szlovákul, csehek csehül beszélnek. Gyerekek is. Mármint...tényleg nincs sok különbség. :D Max irásban van egy kis különbség, de azt is meg lehet érteni gond nélkül

2023. nov. 11. 14:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!